“Ik heb al drie kindhuwelijken gestopt”

Meklit (16) uit Ethiopië is voorzitter van de Girls Club op haar school, zo strijdt ze voor jonge meisjes in haar regio. Die krijgen niet dezelfde kansen als jongens.

“Ze worden beschouwd als hulpjes en als ondergeschikt aan mannen. Ze worden gedwongen jong te trouwen en te gaan werken, vooral op het platteland. Ondanks dat het ook volgens de wet niet mag om te trouwen als je nog geen achttien bent.” Zo’n 40 procent van de meisjes in Ethiopië is voor hun achttiende verjaardag getrouwd. Meklit ziet het op haar eigen school gebeuren. Zelf heeft Meklit het geluk dat ze uit een familie komt waar studeren normaal is.

Jong zwanger

“Ouders die weinig geld hebben, denken soms dat ze het goede doen door hun dochter te laten trouwen met iemand uit een rijkere familie. Soms gebeurt het zelfs met meisjes van negen. Dan wordt er van je verwacht dat je kinderen baart en de rest van je leven huisvrouw blijft. Dat is niet alleen zonde van de toekomst van zo’n meisje, maar het kan ook gezondheidsproblemen opleveren als ze jong zwanger raakt.”

Meisjes worden beschouwd als hulpjes en als ondergeschikt aan mannen. Ze worden gedwongen jong te trouwen en te gaan werken, vooral op het platteland.

Stoppen van kindhuwelijken

Meklit geeft via de Girls Club trainingen, die jongeren – ook jongens – moet leren dat een meisjesleven meer waard is dan trouwen en kinderen krijgen alleen. Maar ze gaat nog verder in haar activisme. “Ik heb al drie keer een kindhuwelijk gestopt. Als ik er lucht van krijg dat zoiets georganiseerd wordt, schakel ik de politie in. Samen met hen ga ik dan naar zo’n feest toe. Ze checken of het kind echt minderjarig is. Als dat zo is, worden de organisatoren van het huwelijk opgepakt.” Toch is daarmee het probleem niet verdwenen, zegt ze. “De straffen zijn veel te laag. Na twee dagen cel komen daders weer vrij of ze kopen ambtenaren om.” Teruggaan naar de ouders om het gesprek met ze aan te gaan, durft Meklit niet. “Dan ben ik bang voor onveilige situaties.”

Girls Advocacy Alliance

Meklit maakt als youth advocate deel uit van de Girls Advocacy Alliance, een samenwerking van Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze worden getraind om te strijden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en om daarvoor te lobbyen bij mensen met invloed. Zoals ouders van kwetsbare meisjes, een burgemeester of de schooldirecteur, maar ook bij politici en journalisten.

Lees hier meer over de Girls Advocacy Alliance

Meer informatie

Het verhaal van Meklit was eerder te lezen in jongerenkrant 7Days.

De tekst van dit portret is geschreven door Judie Jaspers van jongerenkrant 7Days.

Foto credit: Mona van den Berg

Samen strijden we tegen kindhuwelijken.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Strijd mee tegen meisjesbesnijdenis!

Hoe meer mensen zoals jij zich aansluiten om het onrecht tegen meisjes te bestrijden, hoe meer meisjes we een beter leven kunnen geven. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat ze niet besneden, uitgehuwelijkt of uitgebuit worden.

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Ja, ik sluit mij aan!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.