Haifa (21) doorbreekt stereotypen: “Ik wil de eerste vrouw zijn die in mijn stad de politiek in gaat”

De 21-jarige Haifa is een ambitieuze jonge vrouw uit Libanon. In een wereld gedomineerd door mannen probeert zij stereotype denkbeelden over vrouwen te doorbreken.

Al op jonge leeftijd durfde Haifa van zich te laten horen. Ze liet weten waar ze voor stond en vocht voor haar idealen. “We leven in een wereld die overschaduwd wordt door discriminatie en ongelijkheid, waardoor meisjes en vrouwen niet kunnen groeien en zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Dat wil ik niet, dus zet ik me in om het beeld te veranderen dat mensen van vrouwen hebben,” stelt Haifa.

Jongerenactivist Haifa. Foto: Maria Shaya
Jongerenactivist Haifa.

Vrouwen moeten gehoord worden

Haifa is actief in verschillende clubs en jeugdgroepen, waar ze er altijd voor zorgt dat er jonge vrouwen aanwezig zijn en dat zij ook gehoord worden. Daarnaast organiseert ze verschillende activiteiten in haar buurt, zoals gratis borstonderzoek om meer bewustzijn rondom borstkanker te creëren, het gratis verstrekken van medicijnen aan mensen die dit nodig hebben en het geven van seksuele voorlichting.

Ze sloot zich aan bij de She Leads alliantie van Plan International, een programma voor en door jonge vrouwen waarin zij zich kunnen uitspreken over de thema’s die hen aangaan. Ze gaan hierover in gesprek in hun gemeenschap, maar laten ook van zich horen op landelijk of zelfs internationaal niveau, bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties. Met het programma, dat in negen landen wordt uitgevoerd, willen meisjes en jonge vrouwen ervoor zorgen dat hun perspectief wordt opgenomen in wetten en beleid, en zetten ze zich in om sociale normen en stereotypen over meisjes te veranderen.

Het stoort me dat ik nog steeds geen vrouwen in de politiek zie

Politieke participatie

Ook maakt het She Leads-programma zich hard voor de politieke participatie van vrouwen, iets wat volgens Haifa in Libanon nog lang niet op orde is. “Het stoort me dat ik nog steeds geen vrouwen in de politiek zie, zelfs niet op lokaal niveau. Ik hoop de eerste vrouw in mijn stad te worden die de lokale politiek in gaat,” vertelt Haifa.

Ze weet zelfs al wat ze gaat doen als ze politiek leider wordt. Dat begint met het plaatsen van zonnepanelen om het licht in de stad te regelen. Zo wil ze de stad verduurzamen. Ook wil ze een gratis gezondheidscentrum opzetten om baankansen voor de verplegers in haar woonplaats te realiseren en gezondheid te stimuleren. Als klap op de vuurpijl wil ze zorgen dat kinderen een veilige plek hebben om te spelen. Bijvoorbeeld een park of een speeltuin, en een bibliotheek.

Haifa als ambassadeur voor een dag. Foto: Florient Zwein

Ambassadeur voor een dag

Om zich op haar droom voor te bereiden deed Haifa op Wereldmeisjesdag mee aan het Girls Takeover initiatief van Plan International. Ze nam voor één dag de plek van de ambassadeur van Australië in Libanon in.

Haifa nam de taken van de ambassadeur over en ontmoette verschillende belangrijke personen waarmee ze discussieerde over het belang van politieke participatie van meisjes en vrouwen en het
meenemen van hun perspectieven. “Ik ben eeuwig dankbaar voor deze kans, ik heb veel geleerd van de ambassadeur en alle fantastische vrouwen die ik ontmoet heb. Hierdoor ben ik nog gemotiveerder om mijn dromen na te jagen en een activist te worden voor gezondheid en de lokale politiek.”

Als jonge vrouwen de kans krijgen…

Als jongerenactivist in de She Leads-alliantie krijgt Haifa nu les in advocacy, campagnes en social media om verandering te realiseren. Als ze haar training heeft afgerond zal ze, samen met de groep jonge vrouwen uit Libanon en de Arabische regio waarmee ze de training volgde, een regionale campagne opzetten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hiermee zullen ze aandacht vragen voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen en het beëindigen van geweld tegen vrouwen.

Haifa is een voorbeeld voor jonge vrouwen in Libanon die, wanneer ze de kans en het podium hebben, kunnen uitblinken.

Wil jij ook dat meer meisjes hun plek claimen?

Steun onze projecten

Kom in actie

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in Oost-Afrika (Uganda, Ethiopië, Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië). De komende vijf jaar gaan we de invloed van meisjes en jonge vrouwen vergroten op besluitvorming en zaken die hen aangaan. Kortom, She Leads!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.