Gevluchte kinderen uit Oekraïne weer naar school

Volgens de VN zijn inmiddels al meer dan 1,5 miljoen kinderen gevlucht uit Oekraïne. Sinds het conflict begon, zijn elke dag 75.000 kinderen vluchteling geworden. Dat betekent dat er bijna elke seconde een kind vluchteling wordt in deze crisis.

Terwijl het aantal kinderen dat hun huizen in Oekraïne moet ontvluchten met de dag groeit, verstoort het conflict ook het onderwijs van heel veel leerlingen.

Plan International helpt hen weer naar school te gaan en heeft 500 rugzakken met inhoud gegeven aan kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

In de rugzakken zitten essentiële benodigdheden zoals pennen, notitieboekjes, kleurpotloden en hygiënematerialen. Kinderen die nu in Moldavië verblijven, kunnen zo weer onderwijs volgens op plaatselijke scholen.

Leven opnieuw opbouwen

“Het conflict in Oekraïne heeft het onderwijs van een hele generatie kinderen verstoord. Het is van cruciaal belang dat leerlingen weer naar school gaan om een ​​gevoel van normaliteit en veiligheid te bieden, nu ze hun leven in een ander land opnieuw moeten opbouwen”, vertelt Emilia Sorrentino, specialist onderwijs in noodsituaties bij Plan International.

Lees ook: Psychosociale steun voor Oekraïense kinderen

Emilia vervolgt: “Kinderen en jongeren die het conflict zijn ontvlucht, zijn vaak getuige geweest van onvoorstelbare verwoesting. Ze weten niet wanneer ze familie, vrienden en hun huizen weer zullen zien. Ze lopen grote risico’s voor hun persoonlijke gezondheid, veiligheid en psychosociaal welzijn. Naar school gaan heeft aanzienlijke emotionele en psychologische voordelen.”

Veilige omgeving

Onderwijs biedt een veilige omgeving waar kinderen en jongeren kennis en vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen, met anderen kunnen socializen en schoolmaaltijden krijgen. Meisjes die op school zitten, lopen ook minder risico om te worden blootgesteld aan gevaren zoals seksuele uitbuiting, mensenhandel en huishoudelijk werk.

Lees ook: Vrouwen en kinderen uit Oekraïne lopen groot risico op seksueel geweld

Omdat het aantal gevluchte kinderen dat zich inschrijft op lokale scholen met de dag groeit, werkt Plan International samen met autoriteiten en organisaties in Polen, Roemenië en Moldavië om te ondersteunen bij het integreren van leerlingen in het plaatselijke onderwijs.

Honderden scholen verwoest

Volgens cijfers van de VN waren er vóór het conflict 6,84 miljoen kinderen in de leerplichtige leeftijd in Oekraïne, van wie nu bijna allemaal het onderwijs nu is onderbroken. Volgens het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zijn er tot nu toe al 379 scholen beschadigd of verwoest door het conflict.

Schoolbenodigdheden zijn hard nodig zodat Oekraïense kinderen, van wie velen hun huis zijn ontvlucht met weinig meer dan ze konden dragen, kunnen deelnemen aan lessen in de landen waar ze naartoe gevlucht zijn.

Je steun is hard nodig!

Help kinderen uit Oekraïne weer naar school te gaan

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.