Faith werd verkracht en raakte zwanger

De 14-jarige Faith* woont bij haar tante in het Bidibidi vluchtelingenkamp in Uganda. In het kamp werd Faith verkracht door een jongen en ze raakte zwanger van haar dochter. Nu besteedt ze haar tijd aan het zorgen voor haar baby en het doen van het huishouden.

Door de zorg voor haar dochter kan Faith niet meer naar school. Ze mist haar moeder en heeft het gevoel dat er niemand is die haar kan helpen. “Ik mis de vrienden die ik had toen ik op school zat.”

Faith met haar dochtertje.

Oorlog in Zuid-Sudan

Faiths oom bracht haar naar het vluchtelingenkamp vanwege de oorlog in Zuid-Sudan. “Hij bracht me hier zodat ik naar school kon gaan, wat door de oorlog in Zuid-Sudan niet kon”, vertelt Faith. “Mijn vader is overleden en mijn moeder woont nog steeds in Zuid-Sudan.”

Maar Faiths omstandigheden in het kamp veranderden al snel. “Ik ging douchen in de gemeenschappelijke douches en een jongen verkrachtte mij. Dit gebeurde twee keer. Desondanks ging ik gewoon naar school daarna. Ik durfde niemand te vertellen wat er was gebeurd.”

Ik ging douchen in de gemeenschappelijke douches en een jongen verkrachtte mij

Zwanger

Faith had niet door dat ze zwanger was geraakt. “Ik leerde wel over seks op school en mijn tante vertelde me ook over de risico’s van seks. Toch realiseerde ik me niet dat ik zwanger was. Ik bleef gewoon naar school gaan. Mijn tante merkte het uiteindelijk op. Ze nam me mee naar het ziekenhuis, waar ik een paar testen moest doen. Toen wist ik het pas.”

Lees ook: Bidibidi's Got Talent!

Bevalling

“De pijn tijdens het bevallen was verschrikkelijk”, vertelt Faith verder. “Ik wilde nog geen moeder worden. Voor een kind zorgen is lastig. Ze huilt vaak omdat ik niet genoeg melk heb. Soms helpt mijn tante me, soms ook niet. De vader van het kind en zijn familie willen me niet helpen. Ik wou dat mijn moeder hier was, dan zou alles makkelijker zijn.”

Niet naar school

“Ik ga niet naar school. Thuis zorg ik voor het huishouden: ik kook, was, haal water, maal maïs en ga naar de markt. Ik wacht tot de baby groter is, dan heeft mijn tante beloofd op haar te passen zodat ik terug naar school kan”, aldus Faith.

“Ik zie dat mijn vrienden nog steeds gewoon meisjes kunnen zijn. Ik mis mijn vrienden van school. Mijn favoriete vak is wiskunde. Ik wil docent worden. Ik droom vaak dat ik op school ben, maar als ik wakker word, word ik weer herinnerd aan mijn situatie.”

Ik mis mijn vrienden van school

Kindvriendelijke plek

Plan International steunde Faith tijdens haar zwangerschap en bevalling. Ook ontving ze psychosociale hulp en basisbehoeften voor haarzelf en de baby. Verder heeft Plan ervoor gezorgd dat zij en haar dochter goed onderdak hebben in het kamp.

Faith bezoekt vaak de kindvriendelijke plek die wordt gerund door Plan. Hier kan ze spelen met haar vrienden. “Ik voel me het gelukkigst als ik naar de kindvriendelijke plek ga, want mijn vrienden zijn daar. Als we samen spelen, vergeet ik even mijn zorgen.”

Wat doet Plan International?

Plan International helpt meisjes zoals Faith door hen psychosociale hulpverlening te bieden en andere gezondheidszorg die ze nodig hebben. Verder delen we pakketten met basisbehoeften uit. We gaan regelmatig op huisbezoek om te kijken hoe het met hen gaat. In geval van gendergerelateerd geweld proberen we ervoor te zorgen dat de daders worden aangegeven bij de autoriteiten.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

We werken samen met de mensen in het kamp om het kamp veiliger te maken voor meisjes en vrouwen. Zo leren ze over kinderbescherming en krijgen ze materialen waardoor ze sneller kunnen optreden wanneer zich bijvoorbeeld gendergerelateerd geweld voordoet. Daarnaast creëren we kindvriendelijke plekken waar de kinderen heen kunnen gaan om te spelen en hun zorgen even te vergeten.

*De naam is veranderd om haar identiteit te beschermen.

Samen strijden we tegen tienerzwangerschappen

Strijd jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.