Moreen: “Met maandverband kan ik gewoon naar school en spelen”

In Nederland weten de meeste meisjes wel wat er met ze gebeurt als ze voor het eerst ongesteld worden. En hun moeder heeft verteld hoe ze maandverband of de tampons moeten gebruiken… Nee, ongesteld worden is geen pretje, maar het maakt ze niet bang en ze hebben goed maandverband of tampons, ook om mee te nemen naar school. Hoe anders is dat voor meisjes in Uganda…

“Vorige jaar gebeurde het”, vertelt Moreen (14). “Ineens had ik bloed in mijn onderbroek en op mijn jurk. Was ik ziek? Waar kwam dat bloed vandaan? Na lang twijfelen vertelde ik het aan mijn moeder. Zij wist ook niet precies wat het was, maar elk meisje had het, zei ze. Daardoor ben ik nu een beetje minder bang. Maar ik weet nog steeds niet waarom ik elke keer bloed. Ik gebruik oude kleren van mijn oma die ik in in repen heb gescheurd. Maar dat houdt het bloed maar een klein beetje tegen.”

Naar huis gestuurd

Peace (15) weet een klein beetje waarom ze elke maand bloedt. “Op school heeft een lerares verteld dat meisjes dat gewoon hebben. Dat heet menstrueren. Volgens mij komt het bloed uit de vagina.” Peace was veertien toen het voor het eerst ongesteld werd. “Ik was gelukkig niet bang. Ik wist dat meisjes dit krijgen. Maar ik vind het wel heel naar. Ik heb veel buikpijn en ik voel me vies. Ik gebruik ook oude lappen, maar dat helpt niet goed. Daarom ga ik niet naar school als ik bloed. Ik ben bang dat het op mijn schooljurk komt en dat de hele klas dan gaat lachen.”
Jacinta, lerares op de school van Moreen en Peace, vertelt: “Soms roep ik een meisje in de klas naar voren om iets op het bord te schrijven. Als ze niets zegt en op haar plek blijft zitten, weet ik al wat er aan de hand is. Ik geef haar dan een grote sjaal om om haar jurk te binden en stuur haar naar huis. Dat is het enige dat we kunnen doen.”

Maandverband

Peace heeft wel eens van maandverband gehoord. “Ik weet wat het is, maar mijn ouders hebben geen geld om het te kopen. Ik zou het wel graag willen, want dan lek je niet door en kun je gewoon alles doen.” Moreen weet niet wat maandverband is, maar als Peace haar vertelt wat het is, ziet ze het helemaal zitten. “Als ik bloed heb, kan ik thuis niet in de tuin werken. Met maandverband kan dat denk ik wel. En dan kan ik ook gewoon naar school en spelen.”

Wil jij meisjes als Moreen en Peace helpen?

Voor € 5 houd je een meisje op school

Koop maandverband
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.