Drie keer vallen, vier keer opstaan: Vaida gaat eindelijk weer naar school

Toen de Zuid-Sudanese Vaida (16) acht jaar oud was, overleed haar moeder. Ze trok tijdelijk bij haar ooms in, die besloten dat ze moest stoppen met school. Pas toen ze in 2017 bij haar oma in Yei introk kon ze haar lessen weer oppakken. Maar ook deze opleiding kon ze niet afmaken. Haar oma kon het schoolgeld niet langer betalen en Vaida moest opnieuw stoppen.

Slechts 34,5 procent van de volwassenen in Zuid-Sudan kan lezen en schrijven (Unesco, 2022). Bij meisjes en jonge vrouwen ligt dat aantal nog lager. Van alle vrouwen in het land, kan slechts 28,19 procent lezen en schrijven (Unesco, 2022). Meisjes worden in het land als minderwaardig gezien en gaan daarom vaak niet naar school. Men denkt namelijk dat zij enkel goed genoeg zijn om moeder of huisvrouw te worden, waardoor onderwijs voor hen niet noodzakelijk zou zijn. Ook kindhuwelijken en tienerzwangerschappen komen in het land veel voor en leiden er vaak toe dat meisjes vroegtijdig stoppen met school.

Vaida moest drie keer stoppen met school, maar kan nu gelukkig weer lessen volgen. – ©Plan International

Nummer drie

Vaida bleef thuis en hielp haar oma op de boerderij, zodat ze meer geld konden verdienen en ze het lesgeld weer konden betalen. “Na twee jaar hadden we genoeg geld gespaard en kon ik weer naar school toe”, vertelt ze. “Maar ook dit keer duurde het niet lang.” Door slechte weersomstandigheden mislukten de oogsten en verloren ze een deel van de inkomsten. Voor de derde keer op rij moest Vaida haar opleiding stopzetten.

Lees ook: Sarah is vastbesloten weer naar school te gaan

De bijeenkomst die verandering bracht

Maar in 2020 woonde Vaida een bijeenkomst bij die hier verandering in zou brengen. Het dorpshoofd vertelde over het Alternative Education Program van Plan International. Een programma gefinancierd door de Europese Unie wat erop gericht is meisjes die gestopt zijn met school toch de mogelijkheid te geven onderwijs te volgen. “Ik was enorm enthousiast en meldde me gelijk aan”, vertelt Vaida. “Twee dagen later kon ik al beginnen.”

Ik hoef alleen maar naar school te komen en mijn best te doen

 

Vaida gaat nu nog steeds naar school en zit inmiddels in de vierde klas. Niet alleen haar lessen, maar ook materialen als boeken, pennen, een liniaal en een hygiënekit zijn gratis. “Ik hoef alleen maar naar school te komen en mijn best te doen”, vertelt ze.

Een tafeltje met twee schriften erop. In het ene schrift schrijft een meisje met een blauwe pen. Op het tafeltje staat een logo van Plan International.
Vaida: “Nu ik weer naar school ga, voel ik me stukken beter.” – ©Plan International

“Nu ik weer naar school ga, voel ik me stukken beter”

En dat doet ze dan ook. Vaida werkt hard, zodat ze in de toekomst haar oma kan helpen. Ook wil ze dokter worden. “Ik zou alle jonge meisjes aanraden om naar school te blijven gaan”, vertelt Vaida. “Door al die jaren zonder onderwijs voelde ik me afgestompt, maar nu ik weer naar school ga, voel ik me stukken beter. Ik hoop dan ook dat dit programma blijft bestaan tot ik klaar ben met studeren.”

Meer weten over de onderwijsprojecten van Plan International? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Dit doet Plan International

Plan International komt in Yei, Zuid-Sudan, in actie met programma’s gericht op kindbescherming en onderwijs. We delen onder andere lesmaterialen uit en bieden een alternatief lesprogramma aan voor kinderen, met name tienermeisjes, die om wat voor reden dan ook gestopt zijn met school. Ook moeders met kinderen kunnen hier terecht: er is oppas aanwezig die voor de kinderen zorgt terwijl de meisjes studeren.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.