Donuts en school redden Melati

Nadat haar ouders scheiden woont de Indonesische Melati (15) vanaf haar tweede jaar met haar vader bij haar grootouders in Kediri. Al op jonge leeftijd verliest het Indonesische meisje haar vader en grootvader. Melati blijft alleen achter met haar grootmoeder. Ze hebben het zwaar en de armoede leidt ertoe dat Melati in de prostitutie terechtkomt.

Down to Zero

Armoede dwingt Melita in de prostitutie

Na haar vader’s overlijden verslechterde hun financiële situatie en voelde Melati zich verloren. “Mijn leven lag overhoop en ik spijbelde vaak. Ook ging ik steeds vaker met de verkeerde vrienden om die in bars en nachtclubs rondhingen”. De armoede dwong Melati te stoppen met school. Ze ging werken bij een café dat ook als bordeel diende. Haar vriendinnen werkten er al als prostituee en om genoeg geld te verdienen voor haarzelf en haar grootmoeder, volgde Melati haar vriendinnen. Ze vertelde niets aan haar grootmoeder. Toen de politie van Surabaya daar een inval deed, naar aanleiding van een onderzoek naar seksuele uitbuiting van kinderen in het bordeel, werd Melati gearresteerd.

Donuts bakken en naar school

De lokale partner SCCC ontdekte Melati. De organisatie regelde onderdak bij een opvangtehuis voor haar en bood rechtsbijstand tijdens de strafprocedure. Ook kreeg ze psychosociale en medische zorg om haar ervaringen te verwerken. Melati kreeg de kans om weer naar school te gaan. Ze leerde donuts bakken om te verkopen, zodat ze haar grootmoeder financieel kan ondersteunen. Inmiddels woont Melati weer bij haar grootmoeder. Ze krijgt nog steeds steun van SCCC en samen met haar grootmoeder verkoopt ze nu donuts op straat. Ze gaat twee keer per week naar school. Melati ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: “Ik wil niet meer het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Ik voel me nu veilig. Vroeger was ik bang als ik naar het politiebureau moest. Gelukkig zijn er nog goede mensen in de wereld die nog om anderen geven. Ik wil graag bij mijn grootmoeder blijven wonen, zodat ik haar kan helpen. Ook wil ik mijn school afronden en dan een betere baan vinden. Later hoop ik dokter te worden.”

Ik wil niet meer het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Down to Zero

Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Plan International Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation bundelen hun specialistische kennis, krachten en ervaring om, samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen. De alliantie genaamd ‘Down to Zero’ doet dit door kinderen en jongeren in staat te stellen zelf voor hun rechten op te komen, gemeenschappen te helpen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en relevante beleid en wet- en regelgeving in de elf landen te verbeteren en implementeren. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven om, bijvoorbeeld in de toeristische sector, seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen en aan te pakken.
Lees meer over Down to Zero

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming nodig. Samen met Down to Zero-partnerorganisaties zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Melati kon gered worden. Nu de rest nog. Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.