Blessing wil meisjes de kans geven om zelf te beslissen

De 22-jarige Blessing groeide op in een arm gezin in Liberia. Haar boerenouders verdienden weinig, maar toch was ze vastbesloten om een goede opleiding te volgen en een beter leven te krijgen. Toen haar ouders haar schoolgeld niet konden betalen, ging Blessing zelf aan het werk om het bij elkaar te sparen. Haar leven nam echter een andere wending toen ze op 19-jarige leeftijd zwanger werd en school moest verlaten.

“Ik moest van school af vanwege mijn zwangerschap, omdat er niemand anders was die voor mijn baby kon zorgen. Ik kreeg geen hulp van mijn ouders. Ik huilde elke dag en voelde me hopeloos”, vertelt ze.

Strijder voor meisjesrechten

Blessing kwam in een donkere periode terecht vol met zorgen over haar toekomst. Hier kwam verandering in toen ze werd uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de Girls Advocacy Volunteers in Lofa County in het noorden van Liberia. Zij maken deel uit van de Girls Advocacy Alliance (GAA), een vijfjarig programma waarin Plan International samenwerkt met Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma heeft als doel om geweld tegen meisjes en jonge vrouwen uit te bannen en hun economische kansen te versterken. De Girls Advocacy Volunteers waar Blessing deel van uitmaakt komen samen om te leren over hun rechten en elkaar te ondersteunen.

Ze werd al snel een actief lid van de groep en werd erkend voor haar inzet en passie. “Ze roepen me op als ze willen dat iemand zich inzet voor meisjes en ze moedigen me aan door te zeggen: ‘Blessing, je kunt het, ga zo door!’.”

Belangrijkste spreker

Blessing vond iemand die haar kon helpen met het zorgen voor haar dochtertje en gaat nu weer naar school. Eind 2020 zal ze haar diploma van de middelbare school krijgen. Ook heeft ze haar werk voor de GAA voortgezet en werd ze in januari van dit jaar gekozen als de belangrijkste spreker tijdens de lancering van een campagne over gendergelijkheid van Plan International in Lofa County.

Ik wil niet dat andere meisjes hetzelfde meemaken als wat ik als tiener heb meegemaakt.

Ze gaf een toespraak over meisjesrechten, gelijke vrijheid en gelijke vertegenwoordiging voor meisjes. Ze daagde haar collega’s uit om meer te doen in de strijd tegen discriminatie. Ook riep ze op tot zwaardere straffen voor verkrachters en mensen die andere vormen van geweld gebruiken tegen meisjes en vrouwen.

Blessing met haar dochtertje.

Veelbelovende toekomst

“Ik wil niet dat andere meisjes hetzelfde meemaken als wat ik als tiener heb meegemaakt. Ik strijd ervoor dat meisjes de kans krijgen om zelf te beslissen en keuzes te maken die goed voor hen zijn. Onze regering moet ruimte creëren voor meisjes om te leren en om zich te ontwikkelen, zodat ze toekomstige leiders kunnen worden.”

Blessing ziet nu een veelbelovende toekomst voor zichzelf. “Ik kijk uit naar de diploma-uitreiking op mijn middelbare school en naar de toespraken die ik in de toekomst ga houden. Ik volg elke training en workshop die door de Girls Advocacy Alliance wordt georganiseerd en ik wil mijn campagnevaardigheden graag verder blijven ontwikkelen.”

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.