Aisatu is op 13-jarige leeftijd verstoten door haar familie omdat ze zwanger is van haar verkrachter

De acht maanden zwangere Aisatu* uit Sierra Leone luistert in stilte naar de muziek van een slecht afgestelde radio. Als de schemering valt, is het 13-jarige meisje weer één dag dichterbij het moederschap – iets wat ze absoluut niet van plan was.

Aisatu heeft op jonge leeftijd al veel pijn ervaren. Hierdoor is ze emotioneel afstandelijk geworden en vermijdt ze direct oogcontact met volwassenen. Haar moeder heeft haar al vroeg verlaten. Haar bejaarde grootouders namen de zorg op zich, wat ook inhield dat Aisatu voor hen moest zorgen en het huishouden moest doen.

Misbruikt door haar oom

Haar tante en oom kwamen in die tijd vaak langs bij haar grootouders. “Op een dag ging ik in mijn eentje naar de rivier om water te halen. Ik was toen zeven jaar. Ik wist niet dat mijn oom me volgde. Hij duwde me in de bosjes en verkrachtte me”, vertelt ze.

Omdat Aisatu op dat moment zo jong was en geen begeleiding had, wist ze niet dat de situatie waarin ze zich bevond ernstig was. Ze vertelde het daarom aan niemand. Hierdoor kon haar oom haar ongestoord blijven misbruiken.

Onverwachte zwangerschap

Toen ze ouder werd, realiseerde ze zich dat haar oom fout bezig was. Aisatu vertelde het in vertrouwen aan haar buurvrouw, maar die vertelde haar dat ze moest zwijgen. “Ze zei dat mijn tante me zou vermoorden als ze erachter kwam, omdat ze haar man met mij deelde.”

“Op een dag voelde ik me ziek en werd ik naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd ik getest en daaruit bleek dat ik zwanger was. Ik was in shock.”

Lees ook: “Ongewenst zwanger raken kan heel traumatisch zijn”

Haar grootmoeder en de verpleegsters begrepen niet wat er aan de hand was, dus uiteindelijk vertelde Aisatu hen de waarheid. Maar toen haar tante het hoorde, weigerde ze haar te geloven en maakte ze haar uit voor leugenaar. Ondertussen was haar oom verdwenen en ondanks een uitgebreide zoektocht van de politie is hij nooit gevonden. Ze denken dat hij naar een buurland is gevlucht.

Hulp van Plan International

Het gezondheidscentrum, waar Aisatu verbleef, nam contact op met Plan International. Haar familieleden gaven haar de schuld en weigerden haar terug in huis te nemen uit angst voor hun reputatie. Het kinderbeschermingsteam van Plan International steunt meisjes zoals Aisatu, die lijden onder gendergerelateerd geweld.

We richten  ons op het voorkomen van tienerzwangerschappen, kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis en we zorgen ervoor dat kinderen in Sierra Leone worden beschermd tegen misbruik, (seksuele) uitbuiting, verwaarlozing en geweld.

Mijn oma kon me niet beschermen tegen de man die me verkrachtte.

“In verschillende community’s zorgen we ervoor dat de inwoners zich meer bewust worden van de nadelen en gevolgen van tienerzwangerschappen. Dit doen we door middel van allerlei activiteiten. Ook willen we  schadelijk gedrag dat kindhuwelijken en tienerzwangerschappen veroorzaakt stoppen”, vertelt Country Director Evariste Sindayigaya.

“Zo begrijpen mensen beter wat genderongelijkheid is. Het helpt ook om jongens en mannen bij het probleem te betrekken. Zo kunnen zij bijdragen aan verandering, meisjes steunen die misbruikt zijn en zich inzetten tegen geweld en kindhuwelijken in hun community.”

Hoopvolle toekomst

Aisatu wordt nu opgevangen en gesteund door onze uitvoerende partners die juridische bijstand, psychosociale en economische steun bieden aan kinderen die slachtoffer zijn geworden van misbruik en geweld.

Met onze hulp is ze nu hoopvoller over haar toekomst. Als haar baby eenmaal geboren is, wil ze graag terug naar school om een opleiding huishoudkunde te volgen.

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Ook hoopt ze op een dag herenigd te worden met haar familie en ze spreekt liefdevol over haar grootmoeder. “Ze houdt van me, maar ze is oud en kon me niet beschermen tegen de man die me verkrachtte”, vertelt Aisatu.

*De naam is veranderd om de identiteit te beschermen

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.