Het is schokkend, maar waar: wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek of seksueel geweld.

Als gevolg van de coronapandemie, verschillende conflicten en natuurrampen, zoals extreme droogte, zien we geweld tegen meisjes en jonge vrouwen enorm toenemen. Tijdens rampen veranderen machtsverhoudingen en ontstaan risico’s voor meisjes, zoals uitbuiting en seksueel geweld. De gevolgen na aanranding, verkrachting en intimidatie zijn enorm en kunnen verwoestend zijn voor meisjes. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ongewenste zwangerschap en onveilige abortus;
  • Hoog risico op seksueel overdraagbare infecties;
  • De enorme gevolgen voor de geestelijke gezondheid van meisjes.

Jouw steun in de strijd tegen seksueel geweld is onmisbaar!

Sta op tegen seksueel geweld

Doneer nu
Stop seksueel geweld

De schokkende waarheid: feiten & cijfers

  • 83 procent van de Nederlandse meisjes heeft ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte ervaren. (Seksueel geweld en intimidatie op straat, 2023)
  • 6 op de 10 meisjes laten weten dat seksueel ongewenst gedrag ze beperkt in hun bewegingsvrijheid. (Seksueel geweld en intimidatie op straat, 2023)
  • Slechts 1 op de 10 meisjes doet aangifte van een ongewenste seksuele ervaring. Van de meisjes die naar de autoriteiten stapt, werd ruim een kwart (27%) niet serieus genomen. 15% werd afgeraden aangifte te doen. (Seksueel geweld en intimidatie op straat, 2023)
  • Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. (WHO, 2021)
  • Wereldwijd krijgt 1 op de 5 meisjes en vrouwen op de vlucht te maken met aanranding of verkrachting. (UNHCR, 2021)
  • Vrouwen tussen 15 en 44 jaar lopen een groter risico om verkracht te worden of slachtoffer te worden van huiselijk geweld dan op kanker, auto-ongelukken of malaria. (Verenigde Naties, 2019)
  • Wereldwijd zijn 120 miljoen meisjes verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt. (Unicef, 2022)

Dit zijn cijfers waar je boos en verdrietig van wordt… geweld tegen meisjes en vrouwen komt veel te vaak voor en moet stoppen!

Meisjes op de vlucht zijn extra kwetsbaar

Wist je dat crisissituaties meisjes extra kwetsbaar maken?

Juist dan neemt seksueel geweld enorm toe. Gezinnen vallen uit elkaar, buurten zijn verlaten, de sociale controle vanuit een buurt of wijk is weg en autoriteiten zoals politie en jeugdzorg zijn niet of veel minder operationeel.

Ook in vluchtelingenkampen lopen meisjes extra risico

Wel 1 op de 5 meisjes en vrouwen op de vlucht krijgt, wanneer zij het meest kwetsbaar is, te maken met aanranding of verkrachting. In de chaos veranderen machtsverhoudingen en ontstaan nieuwe veiligheidsrisico’s, zoals wapengebruik, uitbuiting en seksueel geweld. Dat gaat ten koste van de veiligheid van vrouwen, kinderen en in het bijzonder meisjes.

Steun meisjes

“Als een meisje seksueel geïntimideerd wordt houdt ze dat meestal geheim”

Dagelijks moet Ngoc (15) door een tunnel en langs een drukke markt fietsen. Hier wordt ze vaak lastiggevallen. Zo was ze laatst onderweg naar school toen een man zijn geslachtsdeel aan haar liet zien. Plan International probeert hier verandering in te brengen door meisjes te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen seksueel geweld.

Dit doet Plan International tegen seksueel geweld

Plan International werkt aan betere bescherming van meisjes en vrouwen. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen geweld door het opzetten van safe spaces. We leren meisjes dat zij niet de schuldige zijn als mannen hen lastigvallen en geven voorlichting over hun rechten.

Zo strijden we tegen seksueel geweld:

  • We bieden psychosociale hulpverlening en gezondheidszorg;
  • We maken vluchtelingenkampen samen met bewoners een veiligere plek;
  • We richten ons op het veranderen van het gedrag en de houding van jongens: het is belangrijk hen te leren respectvol met meisjes om te gaan;
  • We identificeren gevaarlijke plekken in wijken en maken deze veiliger.

16 Days of Activism

Tussen 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en 10 december (Internationale Dag voor de Rechten van de Mens) vinden ieder jaar de 16 Days of Activism van Orange the World plaats. Een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan honderd landen wordt op allerlei verschillende manieren actie gevoerd. Uiteraard sluit ook Plan International zich hierbij aan. Seksueel geweld is één van de vormen van geweld tegen vrouwen waartegen wij strijden.

Strijd met ons mee en laat je stem horen!

Seksueel geweld kent geen grenzen en is onacceptabel.

Strijd mee tegen seksueel geweld

Doneer nu
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.