Wat doet Plan tegen seksuele uitbuiting?

Elk jaar worden miljoenen kinderen seksueel misbruikt. Het merendeel van de slachtoffers is meisje. Plan werkt samen met kinderen en jongeren zelf, ouders en communities, overheden en bedrijven om seksuele uitbuiting tegen te gaan.

Kinderen

Plan zorgt ervoor dat kinderen naar school kunnen en geeft voorlichting over hun recht op bescherming. Ze leren wat ze kunnen doen als er iets naars gebeurt en hoe ze elkaar kunnen helpen. Ook stimuleert Plan kinderen om hun stem te laten horen door ze over dit onderwerp te laten praten binnen hun eigen community en zelfs richting de lokale overheid.

Seksuele uitbuiting educatie

Community

Binnen de community wordt het gesprek over commerciële seksuele uitbuiting aangegaan door middel van de zogenoemde community based child protection mechanism-strategie: verschillende partijen zoals politie, scholen, lokale overheid maar ook de ‘gewone’ burgers komen bij elkaar om in kaart te brengen waar de problemen zich bevinden binnen het dorp. Het aantal incidenten maar ook de risicovolle gebieden, kwetsbare gezinnen en andere problemen die zich voordoen in communities worden geregistreerd. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe deze opgelost kunnen worden. Ten slotte dient deze strategie als een mechanisme om gevallen van seksuele uitbuiting te melden, slachtoffers te verwijzen naar goede hulpverlening en om onderzoek naar de daders te ondersteunen.

Ouders

Plan werkt ook samen met ouders. Zij leren over de gevaren die een kind loopt en hoe zij hun kind het beste kunnen beschermen tegen uitbuiting. De grootste winst op het gebied van veiligheid voor kinderen valt namelijk bij ouders te halen. Zij staan het dichtst bij het kind en kennen het kind het beste.

Overheid

Plan werkt samen met allianties en (lokale) partners aan beleidsbeïnvloeding van overheden op verschillende niveaus (lokaal, nationaal en internationaal). In het VN-Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen beschermd moeten worden tegen seksuele uitbuiting, verkoop en handel voor seksuele doeleinden. Overheden moeten alle mogelijke maatregelen nemen om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden en te voorkomen.

Bedrijven

Plan richt zich ook op samenwerking met bedrijven zoals reisaanbieders, hotels en Internet Service Providers. Personen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting van kinderen maken tenslotte gebruik van hun diensten. Daarom is het van belang dat deze partijen meedenken en -werken aan manieren om dit te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het geven van trainingen aan hotelmedewerkers. Zo leren zij hoe ze verdachte situaties kunnen herkennen en wat zij kunnen doen om ze te stoppen.

Lees meer over onze samenwerking met de TUI care foundation

Tui academy

Grenscontroles

Plan voorkomt kinderhandel – en daarmee de uitbuiting van kinderen – door grensposten op te zetten. Bijvoorbeeld op de grens tussen Nepal en India. In het oosten en het westen van Nepal zijn diverse controleposten geplaatst. In de eerste maanden werden hier al ruim 250 kinderen tegengehouden. De politie werd vervolgens ingeschakeld om deze kinderen verder te helpen.

Lees hoe controleur Ranjana kinderhandel tegen gaat op de grens van Nepal en India

Slachtoffers

Helaas is het (nog) niet mogelijk om uitbuiting van kinderen geheel te voorkomen. Daarom helpt Plan slachtoffers in rehabilitatiecentra. Hier kunnen meisjes en vrouwen herstellen van wat zij hebben meegemaakt. Zowel lichamelijk als mentaal. Veel vrouwen krijgen te maken met een stigma van buitenaf. Daarom worden slachtoffers ook ondersteund bij hun terugkeer in de maatschappij.

Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.