Seksuele uitbuiting van meisjes

Elk jaar worden miljoenen kinderen seksueel misbruikt. Daarvan zijn naar schatting 1,8 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting, ofwel seksueel misbruik van een kind door een volwassene voor commerciële doeleinden. Het merendeel daarvan is meisje. Ze moeten werken in disco’s, massagesalons, bordelen, privé huizen of op straat.

Seksuele uitbuiting | Plan Nederland

Veel kinderen in de seksindustrie komen uit arme plattelandsfamilies of zijn dakloos. Soms zijn ze onder valse beloften naar de grote stad gelokt. Soms worden ze door bekenden aan een pooier verkocht. Niet zelden zijn het de ouders zelf, die toestemming geven om hun kinderen mee te nemen. Ze zijn vaak zo arm dat ze geloven dat ze geen andere keus hebben. Vaak denken ze dat hun zoon of dochter een respectabele baan gaat krijgen. Het komt ook voor dat er een huwelijk plaatsvindt dat vervolgens slechts een paar dagen duurt en waarna de man weer vertrekt en het meisje achterlaat. Door deze constructie is de seksuele uitbuiting ook nog eens legaal geworden.

Omdat seksuele uitbuiting van minderjarigen zich in het illegale circuit afspeelt, is het aantal kinderen die er bij betrokken zijn, moeilijk vast te stellen. Uit schaamte of angst voor represailles doen lang niet alle slachtoffers van seksueel misbruik of kinderprostitutie aangifte. Door de groei van toerisme naar verre bestemmingen en het toenemende gebruik van internet, neemt het aantal kinderen in de seksindustrie toe .
Seksuele uitbuiting heeft vaak ernstige psychische en lichamelijke gevolgen voor een kind. Trauma’s, schuldgevoelens, depressies en angst, maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV/Aids, en blijvend letsel als gevolg van het fysieke geweld maken dat de kinderen voor hun leven getekend zijn.

Wat doet Plan tegen seksuele uitbuiting?

Kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld, of dit nu lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld is, kinderhandel of uitbuiting. Dit is vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en kinderhandel heeft Plan samen met partners een aantal programma’s ontwikkeld:

Wat kun jij doen tegen seksuele uitbuiting?

Help ons om deze meisjes te beschermen door eenmalig € 3,00 te doneren door MEISJE te sms’en aan 4333 of wordt projectsponsor en steun onder andere projecten gericht op uitbuiting, geweld en discriminatie van meisjes. Dit kun je doen via ons donatieformulier.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.