Liefde voor onderwijs: zo moeder, zo dochter

Liefde voor onderwijs - zo moeder zo dochter (2)Dit zijn Natoume (43) en Yié (13), moeder en dochter uit de kleine inheemse gemeenschap Baka in Kameroen. Ze hebben geen gemakkelijk leven. Hun gemeenschap wordt gediscrimineerd en er is weinig toegang tot onderwijs. Maar daar willen deze moeder en dochter verandering in brengen!

Niet naar school

Toen Natoume opgroeide, kon ze – net als veel andere Baka kinderen – haar school niet afmaken. Er waren niet veel scholen in de buurt en veel ouders zagen niet het belang van onderwijs voor hun kinderen. “We hebben hier een laag opleidingsniveau. Het zou beter zijn als we onze kinderen naar de basisschool én de middelbare school konden sturen”, vertelt Natoume.

Ondanks dat Natoume niets liever deed dan leren, maakte zij alleen de basisschool af. Daarna trouwde ze, iets dat heel normaal is voor jonge meisjes in de Baka gemeenschap. Maar Natoume is vastbesloten om haar dochter Yié een betere toekomst te geven. “Ik denk er niet aan om Yié nu te laten trouwen! Dat is niet belangrijk. Ze moet eerst haar studie afmaken.”

Later wil ik minister worden, of president. Zo kan ik strijden tegen kindhuwelijken en zorgen dat alle meisjes naar school gaan.

Liefde voor onderwijs - zo moeder zo dochter (3)Zo moeder, zo dochter

Yié heeft net als haar moeder een grote passie voor school. “Ik hou van school”, vertelt ze. “En ik ben heel trots dat ik ga, ook al ben ik maar een Baka meisje.” Yié vindt dat meer meisjes uit haar dorp naar school zouden moeten gaan. “Door school leer ik niet alleen veel, het zorgt er ook voor dat ik zelfverzekerder ben om iets te bereiken in mijn leven. Het maakt mijn wereld groter. Later wil ik minister worden, of president. Zo kan ik strijden tegen kindhuwelijken en zorgen dat alle meisjes naar school gaan,” zegt ze trots.

Belangrijke verandering

Als de leider van een vrouwengroep, zorgt Natoume ervoor dat steeds meer mensen in haar dorp begrijpen hoe belangrijk onderwijs is voor hun kinderen. Zowel voor jongens als meisjes. “In ons dorp hebben de vrouwen het voor het zeggen; zij maken thuis de beslissingen voor de familie. Wij zijn sterk, dus het is wel belangrijk dat we opgeleid zijn.” Dochter Yié is net zo vastbesloten als haar moeder: “Ik wil vechten voor de toekomst van Baka meisjes!”

Dit doet Plan

Liefde voor onderwijsWereldwijd gaan 65 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Ze moeten werken of trouwen als ze nog heel jong zijn. Plan zet zich ervoor in om zoveel mogelijk jongens én meisjes de kans te geven naar school te gaan en hun opleiding af te maken. Dat geeft namelijk een grotere garantie op een baan, voldoende inkomsten en zelfstandigheid. Plan geeft voorlichting aan ouders, traint leerkrachten, verbetert de kwaliteit van het onderwijs en zorgt voor betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes

Lees ook: Dit doet Plan in Kameroen

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.