Ethiopië: Een klein zaadje kan levens redden

Ze zagen hun jonge kinderen vechten tegen ondervoeding. Maar de broers Bahri en Murad Amede stonden machteloos. De ongenadige droogte in Ethiopië had de volledige oogst verwoest. Hoe konden ze hun kinderen redden van de hongerdood?

verhaal ethiopie droogteMurad (28) en Bahri (25) erfden een klein stuk grond na het overlijden van hun vader, met het idee dat de zoons zo hun gezin konden onderhouden. Murad en Bahri zijn hun vader dankbaar. Jarenlang bracht het land voldoende op om alle kinderen groot te brengen. Maar toen kwam de allesvernietigende droogte in Ethiopië. De ergste in decennia, veroorzaakt door klimaatfenomeen El Nino.

Helemaal niets

De droogte liet niets over van de gewassen die de broers vorig jaar hadden geplant. “Er was niets, helemaal niets. Geen enkel gewas, geen regen, geen water.” Bahri zag geen andere uitweg dan zijn vee te verkopen. “Met dat geld kon ik weer wat eten kopen. Maar lang niet genoeg om die eeuwigdurende droogte te overleven.”

Lege handen, lede ogen

De jonge kinderen van de broers leden aan ondervoeding. Murad besloot zijn gezin achter te laten. Hij vertrok naar een nabijgelegen stad in de hoop daar werk te vinden, om voldoende eten voor zijn gezin te kunnen kopen. Maar werk was er niet. Murad kwam met lege handen terug en moest met lede ogen aanzien hoe de gezondheid van zijn kinderen verslechterde.

verhaal droogte ethiopie Mais, gierst en bonen

“Onze situatie was uitzichtloos”, vertelt Murad. “Maar we hebben het overleefd. Dankzij hulp van de overheid en dankzij de zaden die we kregen van Plan Ethiopië.” Deze zaden zijn droogtebestendig; zelfs in uitzonderlijke droogteperiodes komen ze tot bloei. Het is de redding van Bahri, Murad, hun vrouwen en kinderen. En ook bij 7.228 andere Ethiopische boerenfamilies groeit weer volop mais, gierst en bonen op hun akkers.

Hulp in moeilijke tijden

Murad en Bahri staan breed glimlachend tussen hun groene gewassen. Hun gezinnen kunnen weer normaal eten, zoals ze gewend waren voor de komst van El Nino. Murad: “Het is vreselijk om als man niet voor je vrouw en kinderen te kunnen zorgen. Ik ben zo gelukkig dat Plan ons heeft geholpen in moeilijke tijden. Die hulp heeft ons leven gered. Onze kinderen zijn weer gezond. We hebben weer goede hoop voor de toekomst.”

Giro555

Helaas hebben nog miljoenen mensen elke dag honger. De droogte in Afrika en Jemen eist razendsnel meer en meer onschuldige levens. In totaal 20 miljoen mensen lijden aan ernstige ondervoeding. Plan Nederland komt samen met de tien andere hulporganisaties als Giro555 in actie. Geld is hard nodig en elke bijdrage is zeer welkom! Ook een donatie doen? Dat kan via de site van Giro555.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.