El Niño zorgt voor droogte in Ethiopië

Ethiopië is in de greep van de ergste droogte in tientallen jaren. Het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft, stijgt gestaag. Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar.

Volgens de Verenigde Naties zijn er in Ethiopië meer dan 10 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. Het grootste deel hiervan zijn vrouwen en kinderen. Naar schatting lopen zo’n 400.000 kinderen het risico ernstig ondervoed te raken als ze niet snel te eten krijgen.

Droogte Ethiopie

Een stille ramp voltrekt zich in Ethiopië

Kinderen gaan niet meer naar school; op een lege maag kun je niet leren. Voor boeren mislukt niet alleen de oogst, ook hun vee overleefd deze extreme droogte niet. De impact van El Niño is enorm.

Wat doet Plan?

In samenwerking met de Ethiopische overheid zorgt Plan voor voedselhulp voor ruim 50.000 kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, onder meer in de regio’s Amhara, Oromia en Southern Nations. Ook distribueert Plan meel en olie. Bijna 14.000 ouders, zwangere vrouwen en gezondheidswerkers hebben gezondheidsvoorlichting gekregen en zijn getraind in de zorg voor ondervoede kinderen. 22 voedselzekerheid-experts van de regering krijgen support van Plan.

Help de vrouwen en kinderen in Ethiopië!

Iedere bijdrage is welkom, met een eenmalige donatie via het formulier op deze pagina of op gironummer 8800, onder vermelding van Noodhulp Ethiopië.

Klimaatverandering en El Niño

Normaal zijn er in Ethiopië twee regentijden. De eerste (kleine) regentijd vindt plaats tussen februari en juni. De tweede regentijd is heviger en loopt van juli tot oktober. Al tientallen jaren begint de regentijd later en houdt hij vroeger op. Als er regen valt, valt het zo hard naar beneden dat pas gezaaide zaden wegspoelen. Naast minder regen is het ook substantieel warmer geworden. De neerslagafname en de temperatuurstijging worden veroorzaakt door klimaatverandering. Sommige jaren verlopen vrijwel helemaal droog. Dit komt door El Niño.

Een El Niño is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt. El Niño doet zich onregelmatig, maar gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor. De gevolgen van een El Niño voor het weer zijn tot in de wijde omtrek groot. Tijdens El Niño waaien hete winden van de Pacific over het oosten van Afrika. Door het oplopen van de temperatuur verdampt de regen en wordt het nog droger. De El Niño van 1982/1983 en de El Niño van 1997/1998 stierven er miljoenen mensen van de honger.

Op dit moment verkeert het noordoosten van Ethiopië weer in noodtoestand. Door de extreme droogte in combinatie met lokale conflicten hebben volgens de UN op dit moment ruim 10 miljoen mensen in Ethiopië honger.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.