De aardbeving in Ecuador 2016

Aardbeving in Ecuador 2016Ecuador werd in april 2016 getroffen door een verwoestende aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij de noordelijke kuststad Muisne. In de provincies Manabi en Esmeraldas was de schade het grootst. De trieste balans: meer dan 660 doden, 30.000 gewonden, 130.000 verwoeste huizen en ruim 22.000 mensen dakloos.

Plan-manager Elizabeth Chacon was in Manabi. “Hier is het merendeel van de huizen zwaar beschadigd”, vertelde zij. “Iedereen slaapt buiten, in parken en op pleinen. Of in de safe areas die inmiddels zijn gecreëerd. We zijn allemaal bang voor instortende gebouwen.”

aardbeving Ecuador infographic

De hulp van Plan

Plan kwam direct na de ramp in actie, als lid van het Humanitarian Country Team waarin de Ecuadoraanse overheid, hulporganisaties en de VN samenwerken. Plan zorgde ervoor dat de meest kwetsbare groepen, waaronder de jongste kinderen, meisjes, alleenstaande moeders en zwangere vrouwen, als eerste werden geholpen. Direct na de beving kregen zij voedselhulp, water en hygiënekits. Er werden ook dekens, matrassen en huishoudelijke middelen uitgedeeld. In de eerste fase kregen 75.000 mensen in de provincie Manabi hulp, van wie de helft kinderen. Er werden in totaal 6.327 voedselpakketten en 4.972 hygiënekits verdeeld.

Kindvriendelijke ruimtes

Om kinderen zo snel mogelijk een veilige plek te geven werden er 23 kindvriendelijke ruimtes ingericht waar kinderen konden spelen en leren en waar psychosociale hulp werd geboden. De ruimtes waren vijf dagen per week open en werden elk bemand door twintig Plan-medewerkers, die getraind zijn in counseling en werken in noodsituaties. “Ik vind het fijn hier”, zei Jose (7), die niet meer naar school durfde omdat hij bang was dat het schoolgebouw zou instorten. “Ik hoef hier niet bang te zijn dat er stenen op me vallen. En ik leer wat ik moet doen als er weer een aardbeving komt.”

Weerbare meisjes

“Kindvriendelijke ruimtes zijn essentieel voor het herstel van kinderen en jongeren”, stelt Rossana Viteri, directeur van Plan Ecuador. “We weten uit ervaring dat kinderen uiterst kwetsbaar zijn voor misbruik en uitbuiting na een ramp, vooral meisjes. We kunnen hier een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat ze weer goed in hun vel zitten en weerbaar worden.”

Vrijwilligers

In totaal werden 30.000 meisjes en jongens opgevangen. Plan kreeg hierbij hulp van ruim 600 vrijwilligers. Johana (18), een van de vele voormalig Plan- sponsorkinderen die meehielpen, is trots dat ze iets kon bijdragen: “Onze shelters zijn een schuilplaats voor heel veel meisjes en jongens. Ze vinden hier veiligheid.”

Scholen

Omdat er meer dan 280 scholen werden verwoest konden 120.000 kinderen niet meer naar school. Plan zette alles op alles om deze kinderen te helpen. Samen met Unicef werden drie tijdelijke scholen opgezet voor in totaal 1.800 scholieren. Drie maanden na de ramp betaalde Plan het schoolgeld voor 500 meisjes en jongens uit de zwaarst getroffen gebieden. Rossana Viteri: “Het is belangrijk dat de situatie voor meisjes en jongens zo snel mogelijk weer normaal wordt en dat ze terug kunnen keren naar school.”

aardbeving Ecuador infographic

Help mee!

Plan helpt mensen die zijn getroffen door een natuurramp of geweldsconflict met noodhulp, bescherming en wederopbouw. Jouw bijdrage kan levens redden.
Doneer aan het Noodfonds van Plan. Iedere bijdrage is welkom.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.