Plan International vraagt op Wereldmeisjesdag aandacht voor gelijkheid van meisjes

Onderzoek toont aan dat 73% van de meisjes denkt dat vrouwelijke leiders harder moeten werken voor respect

Amsterdam, 10 oktober 2019 – Vrijdag 11 oktober is het voor de achtste keer Wereldmeisjesdag. Plan International vraagt dit jaar aandacht voor leiderschap onder meisjes. Symbool staan de duizenden Girl Takeovers die wereldwijd op 11 oktober plaatsvinden in de politiek, het bedrijfsleven en de media. Meisjes uit meer dan zeventig landen geven voor één dag leiding aan Google, YouTube of een ministerie. In Nederland staan onder andere PvdA partijleider Lodewijk Asscher, de CEO van RTL Sven Sauvé en de Chef Volkskrant Magazine Aimée Kiene hun positie af als steunbetuiging.

“Het is de hoogste tijd dat meisjes dezelfde kansen krijgen om uit te groeien tot krachtige leiders. Dit is nog altijd niet het geval, ook in Nederland niet. Aan de ambitie van meisjes ligt het niet. Het zijn de omstandigheden en de perceptie rondom vrouwen en leidinggevende functies, die aandacht vragen. Als initiatiefnemer van deze belangrijke dag, doen wij er wereldwijd alles aan om dit te veranderen. Girls Get Equal is dan ook een heel belangrijke boodschap vandaag.”, aldus Monique van ’t Hek, directeur Plan International Nederland.

Cyrilein Evertsen, lid van de jongerenlobbygroep Girls Rights Watch van Plan International Nederland, neemt voor één dag de functie van Lodewijk Asscher, partijleider van de PVDA.

Lodewijk Asscher over Wereldmeisjesdag ‘Meisjes en vrouwen krijgen wereldwijd nog altijd minder kansen, hebben minder rechten en verdienen minder. Ook in Nederland speelt dat nog steeds. Dat moet anders. En daarom doe ik in de week van Wereldmeisjesdag symbolisch een stapje opzij, zodat meisjes en vrouwen een stap vooruit kunnen doen.’

Driekwart van meisjes denkt dat vrouwen harder moeten werken voor respect

In aanloop naar Wereldmeisjesdag 2019 lanceert Plan International Nederland een onderzoek naar leiderschapsambities onder 1.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de meisjes in Nederland denkt dat het lastiger is voor vrouwen om een leidinggevende functie te bemachtigen dan voor mannen. Ook is 73 procent van de meisjes van mening dat vrouwelijke leiders harder moeten werken om gerespecteerd te worden dan hun mannelijke tegenhanger.  Het volledige rapport ‘Leiderschapsambities onder meisjes’ is te vinden via deze link.

#GirlsGetEqual

In Nederland worden gedurende de hele week verschillende posities overgenomen door meisjes. Zo dragen onder andere Lodewijk Asscher (partijleider PvdA), Sven Sauvé (CEO RTL Nederland) en Aimée Kiene (Chef Volkskrant Magazine) hun positie over, als symbool voor gelijke rechten en kansen.
De wereldwijde Girl Takeovers zijn op social media te volgen met #GirlsTakeover, #GirlsGetEqual en #Wereldmeisjesdag.

Plan-ambassadeurs in actie

Met een krachtig beeld van de gekleurde ‘equal stripes’ op hun gezicht vragen ook Plan-ambassadeurs om aandacht voor de gelijkheid van meisjes. Naast Giovanca en de nieuwe gezichten Sarina Wiegman en Moïse Trustfull, laat Plan deze week weten ook Simone Kleinsma te mogen noemen in het rijtje krachtige vrouwen.

Lees meer

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie neem contact op met Denise Cremers op 06 2470 4411 denise@umlaut.amsterdam of Carin van Gaalen op 06 1215 3668 of carin.van.gaalen@planinternational.nl.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.