Overhandiging Wereldmeisjesdagrapport aan Kamerleden en ministerie
Ieder jaar vraagt Plan International in aanloop naar Wereldmeisjesdag (11 oktober) extra aandacht voor de positie van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. Dit jaar togen we richting ambtelijk en politiek Den Haag met het rapport The Truth Gap over online mis- en desinformatie.
Het is druk op dinsdagmiddag in de Statenpassage, de grote ontvangsthal van het gebouw dat de komende vijf à zes jaar dienst doet als onderkomen van de Tweede Kamer. Her en der in de lichte ruimte hebben zich plukjes Kamerleden verzameld rond sprekers die een petitie overhandigen, of het nu voor een ‘helmplicht voor snorfietsers’ is of voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Na de petitie om ‘vaccinatieongelijkheid’ wereldwijd aan te pakken is het onze beurt.
Valse informatie raakt meisjes extra hard
Plan International directeur Garance Reus-Deelder houdt een puntige toespraak over het desastreuze effect van online misinformatie, desinformatie en intimidatie voor meisjes en jonge vrouwen. ‘Nepnieuws’ ondermijnt hun leiderschapsambities en kan zelfs kun gezondheid fysiek schaden; in veel landen is het internet voor meisjes soms een van de weinige bronnen van informatie over onderwerpen als menstruatie, zwangerschap, anticonceptie of abortus. Garance pleit voor digitale geletterdheid, voor een beter bewustzijn bij meisjes (en jongens) over gevaren online.
Vragen van geïnteresseerde Kamerleden
Michiel van Nispen (SP) wil weten of de ‘digitale kloof’ – de ongelijke toegang tot het internet onder jongeren, specifiek tussen meisjes en jongens – niet een groter probleem vormt dan de verspreiding van online desinformatie. Kort antwoord: de digitale kloof is eveneens een probleem, waar Plan International in verschillende programma’s aan werkt.
Tom van der Lee (GroenLinks) vraagt of Plan International ook in Nederland onderzoek heeft gedaan, waarna Alexander Hammelburg (D66) informeert wat Plan International zou doen als wíj minister van Ontwikkelingssamenwerking zouden zijn? “De hele begroting verbouwen”, reageert Plan International-lobbyist Roman Baatenburg de Jong met een behoorlijke knipoog. Dan serieuzer: “Digitale geletterdheid integreren in de thema’s onderwijs, werk en jongeren binnen het beleid voor ontwikkelingssamenwerking”. Er deden overigens 1.000 Nederlandse meisjes mee aan het internationale onderzoek.
Nadat ook Jan Klink (VVD) een exemplaar van het rapport in ontvangst heeft genomen, praat de Plan International-delegatie, aangevuld met lobbyist Joyce Brummelman, even na met Marieke Koekkoek (VOLT), die – hoe kan het eigenlijk anders – verwijst naar Europese richtlijnen voor online informatie. Een overeenkomst tussen het EU-wetsvoorstel (Digital Services Act) en de aanbevelingen uit het rapport van Plan International is dat beide de nadruk leggen op het belang van transparantie door online mediaplatforms.
Ministerie van Buitenlandse Zaken reageert positief
Een paar uur eerder mocht Plan International haar rapport overhandigen aan het Hoofd van de Taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, Karen Burbach, namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Karen Burbach en haar medewerkers erkenden dat online mis- en desinformatie een grote spelbreker is op weg naar meer gendergelijkheid. Zij deelden onze zorgen over de risico’s, zeker nu we weten hoeveel tijd met name jongeren online doorbrengen op smartphone of computer. Onze aanbeveling om meer inspanning te leveren voor digital literacy van meisjes en jonge vrouwen viel in goede aarde.