“Kinderen horen niet in een red light district”

Eric (18) uit de Filipijnen strijdt voor de meisjesrechten in zijn land. Hij woont direct naast het beruchte red light district in de hoofdstad Manilla. Hij ziet dagelijks jonge kinderen verdwijnen in de seksindustrie en kan dit niet langer aanzien. Eric heeft zelf een zusje van vier. Hij wil niets liever dan haar beschermen tegen die kwade wereld naast zijn voordeur.

“Ik wil niet dat mijn zusje daar eindigt. Ik wil haar dit nooit maar dan ook nooit zien doen. Kinderen horen daar niet thuis. Ze horen buiten te kunnen spelen met vriendjes of vriendinnen en niet tegen hun wil seks te hebben met oude mannen. Het is verschrikkelijk hoe die oude mannen met kleine meisjes omgaan. Ze lopen de lange straat door, hand in hand met kinderen die vaak nog onder de twaalf jaar oud zijn. Het is fout. Ik kan dat niet aanzien.” Om de daad bij het woord te voegen, is Eric youth advocate bij de Girls Advocacy Alliance geworden.

Armoede

“Ouders zitten soms klem. Ze kunnen hun rekeningen niet betalen of een familielid wordt ernstig ziek en heeft medische hulp nodig. Ouders zien geen andere uitweg en brengen hun jonge kinderen daar zelf naartoe. Ze staan machteloos en zien hun dochters vaak niet meer terug. Dat is frustrerend om te zien. Meisjes verdienen een betere toekomst. En niet alleen meisjes. Voor mij is iedereen gelijk. Wie of wat je ook bent, iedereen verdient gelijke kansen en rechten. Helaas gebeurt dit nog niet. In mijn land moeten veel kinderen hun families onderhouden. Dat maakt me kwaad. Hopelijk kan ik door mijn verhaal te vertellen, het verschil maken voor meisjes zoals mijn zusje en de wereld een beetje beter maken.”

Meisjes verdienen een betere toekomst.

Lichtpuntje

Eric heeft op school veel vriendinnen. Hij vindt het belangrijk dat zij zich veilig voelen. “Hoe het nu gaat vind ik zo frustrerend. We moeten de armste gezinnen helpen door ze financieel te steunen en kinderen meer kansen te geven om een opleiding te volgen. In mijn land werken veel kinderen om hun families te onderhouden, trouwens niet alleen in de seksindustrie. En ik vind dat we onze wetten veel strikter moeten handhaven. Ik wil dit verhaal vertellen, zodat ik hopelijk een verschil kan maken voor jongeren in mijn land en ze een lichtpuntje kan geven.”

Girls Advocacy Alliance

Eric maakt als youth advocate deel uit van de Girls Advocacy Alliance: een samenwerking van Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze worden getraind om te strijden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en om daarvoor te lobbyen bij mensen met invloed. Zoals ouders van kwetsbare meisjes, een burgemeester of de schooldirecteur, maar ook bij politici en journalisten.

Meer informatie

Het verhaal van Eric heeft ook in de jongerenkrant 7Days gestaan.

De tekst van dit portret is geschreven door Judie Jaspers van jongerenkrant 7Days.

Foto credit: Mona van den Berg

Samen strijden we voor meisjesrechten.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.