Tweede editie TUI Academy in Dominicaanse Republiek leidt 150 studenten op in toerismesector

TUI Care Foundation en Plan International starten een tweede editie van de TUI Academy. Na een succesvolle en leerzame eerste editie van de TUI Academy (2017-2020), worden de komende twee jaar (2021-2023) 150 jongeren in de Dominicaanse Republiek opgeleid om aan de slag te gaan in de toerismesector. Voor veel van deze jongeren is een opleiding geen vanzelfsprekendheid. Jongerenwerkeloosheid is hoog in de Dominicaanse Republiek, seksuele uitbuiting is een groot probleem en veel meisjes raken jong zwanger waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk slinken. De TUI Academy is opgericht om kansarme jongeren, met een focus op jonge vrouwen, een alternatief te bieden: naast een vakopleiding gaat het programma verder en stelt de Academy de jongeren in staat zich te ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen. Met een TUI Academy diploma kunnen ze aan het werk in de toerismesector en hebben ze een beter toekomstperspectief.

Hoewel de toerismesector in de Dominicaanse Republiek hard is geraakt door de coronapandemie, komt het toerisme inmiddels langzaam weer op gang. De reisrestricties zijn opgeheven en de hotels mogen weer open.

student met mondmasker van Plan International

Klaargestoomd voor een carrière in de toerismesector

De jongeren, 70 procent vrouw en 30 procent man, doorlopen in een half jaar het traject. Plan International en TUI Care Foundation werken samen met hotelketen Blue Diamond Resorts en INFOTEP (het officiële Dominicaanse instituut voor verkorte beroepsopleidingen). INFOTEP verzorgt het vakinhoudelijke deel: de opleiding tot bijvoorbeeld receptiemedewerker, keukenassistent, of barmedewerker. Hotel Onderhoud is als nieuwe training toegevoegd aan de Academy. Na vier maanden training en les lopen de studenten twee maanden stage bij een hotel. Omdat er veel tienermoeders aan het programma meedoen (het aantal tienerzwangerschappen is hoog in de Dominicaanse Republiek) kunnen jonge moeders, op kosten van de TUI Academy, gebruik maken van een kinderdagverblijf in de buurt. Na succesvolle afronding van het zes-maanden-traject krijgen de studenten een diploma, waarmee een groot deel van de studenten een baan vindt in de toerismesector.  De TUI Academy in de Dominicaanse Republiek is een van de zes academies die wereldwijd actief zijn.

“De TUI Academy in de Dominicaanse Republiek is een speerpuntproject van de internationale onderwijs strategie van de TUI Care Foundation. We geloven er sterk in dat de kracht van toerisme om verandering te kunnen brengen plaatselijke gemeenschappen positief kan beïnvloeden en economische ontwikkeling kan bevorderen. De sleutel voor ontwikkeling is onderwijs en daarom zorgen we voor trainingsmogelijkheden voor jongeren in de toerismesector”, vertelt Alexander Panczuk, de Executive Director van de TUI Care Foundation.

TUI Academy studenten poseren

Life skills-programma

Naast de beroepsopleiding biedt de Academy een life skills-programma: de jongeren krijgen training in leiderschap, duurzaamheid, gender en seksuele en reproductieve gezondheid & rechten. Daarnaast leren ze praktische vaardigheden zoals het voeren van sollicitatiegesprekken, het opstellen van een CV en het bijhouden van persoonlijke financiën. Het opbouwen van zelfvertrouwen en het maken van een ’life plan’ is van grote waarde voor deze jongeren. Virginia Saiz, directeur Plan International Dominicaanse Republiek: Er bestaan veel opleidingstrajecten die jongeren simpelweg aan een baan helpen. De TUI Academy echter is een uniek antwoord op alle aspecten in het leven van jongeren om uit armoede te komen: life skills zodat ze betere beslissingen kunnen nemen; empowerment zodat jongeren zich kunnen organiseren en hun rechten kunnen opeisen; goede voorlichting om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De TUI Academy verbindt simpelweg niet een jongere aan een baan maar biedt hen bovenal de mogelijkheden, handvatten en begeleiding om een ander pad in het leven te bewandelen. Eén die succesvol is en waarbij de jongeren tot hun recht komen”.

studenten krijgen les

Geleerde lessen van de eerste editie TUI Academy

Geleerde lessen uit de eerste editie van de TUI Academy worden gebruikt om het programma verder te ontwikkelen. Het netwerk van hotels wordt uitgebreid zodat er meer stages en arbeidscontracten kunnen worden aangeboden. De families van de studenten worden beter betrokken zodat ze goed op de hoogte zijn van het programma en zodat we weten wat er thuis wordt verwacht van de studenten. Ten slotte is er een alumninetwerk voor TUI Academy studenten opgezet om te helpen met het selecteren en begeleiden van nieuwe studenten.

Bartenderlessen door middel van virtual reality

Tijdens de pandemie, toen hotels en INFOTEP gesloten waren, is er een innovatieve leermethode ontwikkeld: bartraining door middel van virtual reality. Met een speciale VR-bril, speciaal ontwikkeld voor de Academy, hebben studenten de mogelijkheid gekregen om bartending-vaardigheden te oefenen zoals het maken van cocktails, bediening en barlogistiek. Door er een spel van te maken kunnen de studenten verschillende levels halen. Leraren kunnen hun werk beoordelen, commentaar leveren en feedback geven om de vaardigheden van de studenten te verbeteren. De bril zal in de toekomst gebruikt blijven worden om de studenten flexibel en interactief onderwijs te bieden.

TUI Academy student gebruikt virtual reality bril
Een TUI Academy student gebruikt de virtual reality bril

 

—————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie neem contact op met persvoorlichting via pers@planinternational.nl.

 

De TUI Care Foundation

De TUI Care Foundation onderstreept het potentieel van toerisme als een positieve kracht door samenwerkingen en projecten te ondersteunen die nieuwe kansen scheppen en bijdragen aan de welvaart van gemeenschappen wereldwijd. Het steunt onderwijs en trainingsmogelijkheden voor jongeren door vakantiegangers te koppelen aan goede doelen. Ook stimuleert de Foundation de bescherming van het milieu op vakantieplekken en helpt het plaatselijke gemeenschappen om duurzaam welvarender te worden en profijt te hebben van toerisme. De TUI Care Foundation werkt wereldwijd en lokaal – het bouwt sterke partnerschappen op met lokale en internationale organisaties om langdurige impact te creëren. De Foundation is opgezet door TUI, het vooraanstaande toerismebedrijf, en het is gevestigd in Nederland.

 

Plan International

Plan International is een onafhankelijke ontwikkelings- en humanitaire organisatie die kinderrechten en gelijkheid voor meisjes bevordert. We geloven in de kracht en het potentieel van ieder kind. Maar dit wordt vaak onderdrukt door armoede, geweld, uitsluiting en discriminatie. Het zijn de meisjes die het zwaarst worden getroffen. Door samen te werken met kinderen, jongeren en onze sponsors en partners streven we voor een eerlijke wereld. Plan International pakt de uitdagingen waar meisjes en alle kwetsbare kinderen voor komen te staan bij de wortel aan. We ondersteunen kinderrechten vanaf geboorte tot volwassenheid. Ook helpen we kinderen om zich voor te bereiden en te reageren op crises en andere moeilijkheden. We sturen verandering aan in de praktijk en in beleid op lokaal, nationaal en globaal niveau met ons bereik, onze ervaring en kennis. Plan International bouwt al meer dan 80 jaar krachtige partnerschappen op voor kinderen en jongeren. We zijn actief in meer dan 75 landen wereldwijd.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.