Toename kindhuwelijken Zuid-Sudan door hongersnood

Voedseltekort maakt positie meisjes en jonge vrouwen extreem kwetsbaar

Amsterdam, 26 juli – Voedselonzekerheid in Zuid-Sudan leidt tot een toename van het aantal kindhuwelijken, waarschuwt Plan International. Door aanhoudende conflicten, extreme weersomstandigheden en de nasleep van de coronapandemie kampt ongeveer 60 procent van de bevolking met voedselschaarste. De onzekerheid dwingt ouders wanhopige keuzes te maken, zoals het uithuwelijken van hun dochter(s).

De oorzaken van kindhuwelijken zijn uiteenlopend en vaak gebaseerd op schadelijke sociale praktijken. Door diepgewortelde genderongelijkheid zijn het vooral meisjes die slachtoffer worden van kindhuwelijken. In Zuid-Sudan is het percentage kindhuwelijken hoog: volgens Unicef trouwt 52% van de meisjes voor haar achttiende en is ongeveer een derde van alle meisjes voor haar vijftiende zwanger.

Kindhuwelijk als laatste redmiddel

Door voedselonzekerheid neemt het aantal kindhuwelijken toe, benadrukt George Otim, directeur van Plan International in Zuid-Sudan: “Meisjes zijn ontzettend kwetsbaar in crises. We zien dat de voedselschaarste leidt tot negatieve copingstrategieën, zoals uithuwelijking en seksuele uitbuiting.”

Voedselschaarste dwingt een groeiend aantal ouders hun dochter(s) op jonge leeftijd te laten trouwen. De bruidsschat grijpen ouders aan als laatste redmiddel om hun gezin in leven te houden. Ook huwelijken sommige ouders hun dochters uit in de hoop hen een betere toekomst te geven.

Meisjes die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden, keren zelden terug naar de schoolbanken en worden vaker slachtoffer van huiselijk geweld. Daarnaast lopen zij een hoger risico op een vroege en ongeplande zwangerschap.

Rebeca voor haar huis.
Rebeca (18) werd op haar zestiende uitgehuwelijkt in ruil voor 60 koeien.

Grootschalige schooluitval door hongersnood

Gebrek aan voedsel is daarnaast voor veel ouders een reden om meisjes van school te halen. Ze moeten voedsel zoeken, helpen in het huishouden of op broertjes en zusjes passen. Jongens worden steeds vaker ingezet om voor het vee te zorgen. Van de kinderen tussen de tien en veertien jaar heeft 46% te maken met kinderarbeid, laat een NGO in Zuid-Sudan weten.

Kindbescherming, schoolmaaltijden en bescherming van de veestapel

Plan International bestempelt de hongercrisis in acht landen als code rood. Programma’s in Kenia, Ethiopië, Somalië, Zuid-Sudan, Mali, Burkina Faso, Nigeria en Haïti worden opgeschaald om de groeiende behoeften in deze crisis te bestrijden. Dat betekent het inzetten van levensreddende interventies zoals directe financiële bijstand aan getroffen gezinnen, schoolmaaltijden en het leveren van voedingssupplementen. Daarnaast focust Plan International op kindbescherming en breidt de organisatie de activiteiten ter bescherming van levensonderhoud uit om de veestapel en tuinbouw te versterken.

 ——————————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie
Voor interview verzoeken (in Zuid-Sudan) of meer informatie kunt u contact opnemen met Anniek Groothuis op 06-41026557 of mail naar pers@planinternational.nl

Over Plan International
Plan International is een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan International streeft naar een rechtvaardige wereld die de rechten van kinderen en gelijkheid voor meisjes en jonge vrouwen bevordert. Plan International werkt al meer dan tachtig jaar aan duurzame armoede- en onrechtbestrijding en betere levensomstandigheden van kinderen en jongeren in meer dan vijftig landen in Afrika, Azië, Midden Oosten en Latijns-Amerika.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.