Ruim 400 scholieren de ijsbaan in Utrecht op voor Plan International

  • 9 november 2017
Foto: Ruth Catsburg

Amsterdam, 9 november 2017 – Op 13 november schaatsen 417 scholieren uit provincie Utrecht gesponsord rondjes op de Vechtsebanen in het kader van de 17de editie van Schaatsen voor Water van Plan International. Het geld dat hiermee wordt opgehaald is bestemd voor water- en sanitatieprojecten van Plan Nederland op scholen in Ethiopië. Tijdens de kick-off zal Femke Meines, die in 2012 het Junior Songfestival won, een speciaal optreden geven. Plan-ambassadeur Annamarie Thomas en haar ex-ploeggenoot Jan Bos lossen het startschot, geven schaatstips en moedigen de kinderen aan.

Meisjes stoppen met school

Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Daarnaast betekent waterschaarste voor meisjes vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Toegang tot veilig drinkwater

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water 2017 legt Plan Nederland op basisscholen in Amhara in het noordwesten van Ethiopië een waterpomp en watertanks aan. Hierdoor hoeven meisjes geen water meer te halen en kunnen zij naar school. Ook worden aparte toiletblokken voor meisjes gebouwd, alsook een invalidetoilet. Er komen speciale clubs waar leerlingen les krijgen over handen wassen, bacteriën en een juist gebruik van de latrines. Dankzij de inzet van scholieren in Nederland krijgen duizenden kinderen toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Plan Schaatsen voor Water

Schaatsen voor Water is een landelijk evenement van Plan Nederland, dat dit jaar voor de 17de keer wordt georganiseerd. Er doen van 13 tot 24 november zo’n 10.000 leerlingen mee, die zich per rondje laten sponsoren door familie, buren, vrienden en kennissen. De opbrengsten gaan naar water en sanitatieprojecten op basisscholen in Ethiopië. Eerdere edities van het evenement maakten water en sanitatie projecten mogelijk in Zambia, Malawi en Uganda.

———————————Einde bericht——————————————–
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Media zijn meer dan welkom om aanwezig te zijn op de ijsbaan op maandag 13 november 2017 vanaf 11.00 uur. Locatie: De Vechtsebanen, Mississippidreef 151, Utrecht. De scholen die mee schaatsen zijn: De Wegwijzer uit Zeist, Het Kompas uit Maarssen, St. Jozef uit Oudewater en ’t Kompas uit Westbroek.

Voor meer informatie: Katherine Knowles, persvoorlichter Plan Nederland, tel: 020 205 49 64 / 06 17 144 852, e-mail: katherine.knowles@plannederland.nl

Programma

10.45 uur Inloop
11.10 uur Welkomstwoord Plan Nederland
11.15 uur Optreden Femke Meines
11.30 uur Warming up door Annamarie Thomas en Jan Bos
11.40 – 12.00 uur Schaatsen aan!
12.00 uur Startschot Annamarie Thomas en Jan Bos
12.00 – 13.00 uur Schaatsen
13.15 uur Einde evenement

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.