Meisjes wereldwijd dupe van maatregel Amerikaanse regering

  • 25 januari 2017

Organisaties die vrouwen bijstaan in hun keuzes over gezinsplanning en daarbij de optie van een abortus als mogelijkheid hanteren, krijgen geen subsidie meer van de nieuwe Amerikaanse regering. Het verbod – bekend als de Mexico City Policy – gold al eerder maar is nu opnieuw ingesteld. Het zal naar schatting wereldwijd 27 miljoen meisjes en vrouwen raken die toegang zoeken tot seksuele voorlichting en advies over voorbehoedsmiddelen of gezinsplanning.

Seksuele en reproductieve gezondheidszorg

“Het bemoeilijken van de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor miljoenen meisjes en vrouwen als gevolg van de Mexico City Policy (of de Global gag Rule), is een grote stap achteruit als het gaat om gendergelijkheid.”, aldus Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland. “Deze maatregel raakt vooral tienermeisjes over de hele wereld. Zij vormen de meest kwetsbare groep die profiteert van gezinsplanningsadvies.”

Tienerzwangerschappen

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie bevallen jaarlijks 16 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar, en nog eens een miljoen meisjes jonger dan 15. Onveilige abortussen en complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken van meisjes tussen 15 en 19 jaar oud. Tienermoeders stoppen vaak met hun school en hun reguliere baan. Met als gevolg dat de spiraal van armoede en genderdiscriminatie niet alleen de meisjes zelf raakt, maar zich doorzet naar de volgende generatie.

She Decides initiatief

Plan Nederland juicht het She Decides initiatief toe van Minister Ploumen om fondsen te werven voor seksuele en reproductieve gezondheidsprogramma’s. Goede seksuele voorlichting en gezinsplanning zou voor alle meisjes en vrouwen toegankelijk moeten zijn en is in de ogen van Plan Nederland een fundamenteel mensenrecht.

———————————Einde bericht——————————————–
Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie: Nathalie Ankersmit, persvoorlichter Plan Nederland
Tel: 020 205 49 65 / 06 24 871 028
E-mail: Nathalie.Ankersmit@plannederland.nl

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.