Half miljoen mensen op de vlucht in Kameroen: Nederland geeft noodhulp

  • 16 juli 2019

Bijna een half miljoen mensen in het zuidwesten van Kameroen hebben huis en haard verlaten vanwege gewelddadige confrontaties tussen gewapende groepen, die strijden voor onafhankelijkheid, en het Kameroense leger.

Plan International, Stichting Vluchteling en CARE Nederland nemen het initiatief om binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance (DRA) noodhulp te bieden aan de zuidwestelijke regio’s South West en North West in Kameroen. Meer dan een half miljoen burgers zijn op de vlucht voor gewelddadige confrontaties tussen gewapende groepen, die strijden voor onafhankelijkheid, en het Kameroense leger. Er is een groot tekort aan eerste levensbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Vrouwen en kinderen zijn extra kwetsbaar en worden hard getroffen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt via de DRA per direct een budget van 2 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp in Kameroen.

De stroom van ontheemden in de North West en South West provincies (zie kaartje) legt een grote druk op gastgemeenschappen die zorgen voor eerste opvang. Door aanhoudend geweld tussen gewapende groepen en het leger en het in brand steken van honderden dorpen zijn steeds meer mensen op de vlucht. Duizenden mensen houden zich schuil in de bossen of op het platteland, zonder enige hulp. Doordat mensen het land niet meer kunnen bewerken is er een groot tekort aan voedsel. Meer dan 80 procent van de scholen is gesloten, waardoor kinderen leerachterstanden oplopen en kwetsbaar zijn voor geweld of misbruik. Veel ziekenhuizen en gezondheidsposten zijn beschadigd of verwoest en veel medische staf is gevlucht.

Plan International, Stichting Vluchteling en CARE Nederland gaan onder meer werken aan verbetering van de voedselvoorziening, hygiëne, sanitaire voorzieningen, en gezondheidszorg, en bieden bescherming. Vooral kinderen, vrouwen en meisjes zijn kwetsbaar voor uitbuiting en (seksueel) geweld. De drie Nederlandse hulporganisaties brengen elk hun eigen specifieke expertise in en vullen elkaar aan waar nodig. Ze werken nauw samen met lokale organisaties. Stichting Vluchteling coördineert deze noodhulp. Naar verwachting krijgen circa 50.000 mensen levensreddende noodhulp binnen een periode van maximaal 6 maanden.

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt noodhulp in humanitaire crises. Het is een samenwerkingsverband tussen 16 Nederlandse noodhulporganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De volgende noodhulporganisaties werken samen in de DRA: dutchrelief.org, CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in actie, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, War Trauma Foundation, World Vision en ZOA.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over nieuwe noodhulp voor Kameroen kunt u contact opnemen met Gerard van Mourik, persvoorlichter van Stichting Vluchteling. Mobiel: 0624531848. Email: gerardvanmourik@vluchteling.nl

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.