Ambassadeurs Plan International LAKSHMI en Moïse Trustfull gaan strijd tegen seksueel geweld aan

Wandeltocht door nachtelijk Rotterdam tijdens Nacht Tegen Seksueel Geweld

Amsterdam, 6 december 2022 – In de nacht van 11 op 12 maart 2023 lopen LAKSHMI en Moïse Trustfull een route van twintig kilometer langs donkere wegen en afgelegen delen van Rotterdam, tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Samen met zoveel mogelijk andere deelnemers vragen de ambassadeurs van Plan International met deze nachtelijke loop aandacht voor de wereldwijde toename van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen. Ook halen zij geld op voor projecten die Plan International uitvoert gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen. De website www.nachttegenseksueelgeweld.nl is officieel gelanceerd.

LAKSHMI: “Eén op de tien meisjes en vrouwen wereldwijd is ooit verkracht. Het is ongelooflijk op welke schaal seksueel geweld plaatsvindt. Tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld maak ik samen met Plan International en alle andere lopers een vuist tegen seksueel geweld.”

De nachtelijke loop in maart leidt deelnemers langs verlaten locaties in Rotterdam, met knooppunten als het ’s nachts uitgestorven havengebied. Onderweg maken de lopers virtueel kennis met meisjes en vrouwen uit allerlei landen waar Plan International strijdt tegen seksueel geweld. Met hun verhalen over intimidatie, aanranding of verkrachting onderstreept Plan International hoe seksueel geweld meisjes en vrouwen wereldwijd tot slachtoffer maakt en hen in hun bewegingsvrijheid beperkt.

80 procent van de meisjes en vrouwen wereldwijd ervaart seksuele intimidatie

Wereldwijd krijgt 80 procent van de meisjes en vrouwen te maken met seksuele intimidatie en één op de drie vrouwen met seksueel geweld. In Nederland ervaart twee op de drie jonge vrouwen intimidatie op straat (bron: CBS). Eén op de vijf meisjes op de vlucht krijgt te maken met seksueel geweld.

Seksuele intimidatie en geweld beperken meisjes en vrouwen wereldwijd in hun bewegingsvrijheid en hebben soms levenslange gevolgen. Zo mijden meisjes en jonge vrouwen in India, uit angst voor aanranding of verkrachting, bepaalde publieke ruimten of het openbaar vervoer. Soms stoppen meisjes zelfs met school omdat de weg erheen onveilig is. Niet zelden resulteert verkrachting in ongewenste zwangerschappen, onveilige abortus en seksueel overdraagbare ziektes. Op psychologisch vlak leiden seksuele intimidatie en geweld tot angst, trauma en ingrijpende veranderingen in het zelfbeeld van meisjes of vrouwen.

Moïse Trustfull: “Uit angst voor aanranding of seksueel geweld lopen meisjes langere routes naar huis, kiezen ze hun zitplaats in de bus bewust of verbergen zij zich in wijde truien. Dat moet anders. Samen met Plan International strijd ik ervoor dat meisjes en vrouwen zich overal ter wereld veilig kunnen voelen.”

Strijd tegen seksueel geweld

Plan International werkt aan betere bescherming van meisjes en vrouwen wereldwijd. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen seksueel geweld door safe spaces op te zetten en gevaarlijke plekken in steden veiliger te maken. Daarnaast geeft Plan International voorlichting en traint de organisatie jongeren om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld tegen meisjes en vrouwen. Bij lokale, regionale en internationale autoriteiten lobbyt Plan International voor de bestrijding van seksuele intimidatie en geweld en voor de opvang ondersteuning voor de slachtoffers.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie en interviewverzoeken voor de ambassadeurs kunt u contact opnemen met Anniek Groothuis op 06-41026557 of per mail naar pers@planinternational.nl. Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.nachttegenseksueelgeweld.nl.

Plan International
Plan International is een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan International streeft naar een rechtvaardige wereld die de rechten van kinderen en gelijkheid voor meisjes en jonge vrouwen bevordert. Plan International werkt al meer dan tachtig jaar aan duurzame armoede- en onrechtbestrijding en betere levensomstandigheden van kinderen en jongeren in meer dan vijftig landen in Afrika, Azië, Midden Oosten en Latijns-Amerika.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.