58% van meisjes wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie

Onderzoek Plan International: online intimidatie legt meisjes het zwijgen op

Uit een grootschalig internationaal onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58% van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar wereldwijd te maken krijgt met online intimidatie. In Nederland geeft ook 58% van de ondervraagde meisjes aan weleens lastiggevallen te worden op sociale media. Meisjes zijn online doelwit omdat ze jong en vrouw zijn. Meisjes voelen zich bedreigd en het gevolg is dat zij zich minder durven uit te spreken. Het is juist nu, in tijden van corona, van essentieel belang dat meisjes ongestoord toegang hebben tot de mogelijkheden van het web. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag (11 oktober), een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes.

Aan het onderzoek deden 14.071 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 31 landen mee, waaronder Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan, de Verenigde Staten en India. In Nederland zijn duizend meisjes en jonge vrouwen ondervraagd.

Wereldwijde conclusies:

  • 58% van de ondervraagde meisjes heeft te maken gehad met online intimidatie
  • Als gevolg stopt 13% van de meisjes met het delen van hun mening op social media, 12% past de manier waarop ze zich uitten op social media aan en 8% stopt helemaal met het social media platform waar de online intimidatie plaatsvond.
  • De meeste meisjes zijn tussen de 14 en 16 jaar als ze voor het eerst te maken krijgen met online intimidatie
  • Het platform waarop intimidatie het meest voorkomt is Facebook (39%), gevolgd door Instagram (23%)

Van denigrerende opmerkingen tot dreigen met verkrachting

Door de wereldwijde lockdowns gaan momenteel 700 miljoen meisjes niet naar school en brengen zij meer tijd dan ooit op het internet door. Meisjes zijn doelwit omdat ze jong en meisje zijn. Als zij zich ook nog uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme, dan neemt de intimidatie toe. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes geeft aan dat ze aangevallen wordt vanwege het delen van hun standpunten. In 59% van de gevallen van intimidatie gaat het over kwetsende en beledigende opmerkingen, in 37% gaat het om seksuele intimidatie (seksuele opmerkingen) en in 39% ging het om dreiging met seksueel geweld (dreiging met verkrachting, het sturen van pornografische beelden etc.).

Online intimidatie is schadelijk en beknot meisjes in het uiten van hun mening

Online intimidatie heeft een blijvend effect op meisjes en is niet onschuldig; het schaadt het zelfvertrouwen van meisjes, geeft ze een gevoel van onveiligheid en bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten als stress en slapeloosheid. Bijna een kwart van de meisjes wereldwijd voelt zich door online intimidatie fysiek onveilig. Ruim 40% geeft aan dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt. Nagenoeg 1 op de 5 meisjes zegt dat de online intimidatie problemen op school veroorzaakt. Bovendien worden meisjes voorzichtiger met wat zij delen. Het remt meisjes om van zich te laten horen, om hun mening te delen. En dat is zorgwekkend volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland: “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”

Daders ter verantwoording roepen

Plan International roept social mediabedrijven, zoals Facebook en Instagram, op om specifiek gegevens over gevallen van online intimidatie bij meisjes en jonge vrouwen te verzamelen en effectieve en toegankelijke rapportagemechanismen te ontwikkelen die gericht zijn op het signaleren van gendergerelateerd geweld, waardoor daders ter verantwoording geroepen kunnen worden.


Voor meer informatie kunt u contact op met Anniek Groothuis op 06-41026557 of Christa Gray-Nooitgedagt op 06-51791455 of mail naar pers@planinternational.nl 

 

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.