Addressing Root Causes

*Dit project van Plan International, noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA, International Medical Corps UK, Norwegian Refugee Council en lokale overheden is afgelopen.

In Ethiopië werkt Plan International samen met noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA, International Medical Corps UK, Norwegian Refugee Council en lokale overheden om jonge vluchtelingen uit Somalië en Eritrea kansen te bieden op een betere toekomst. Het programma loopt van 2016 tot eind 2021 en wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oorzaken van migratie aanpakken

Ethiopië biedt jaarlijks opvang aan duizenden, overwegend jonge, vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. De meesten van hen verblijven in vluchtelingenkampen, maar een groot aantal trekt verder naar bijvoorbeeld de hoofdstad Addis Abeba. Eén van de belangrijkste redenen is het gebrek aan economische kansen in hun thuisland. De Ethiopische overheid heeft een speciale ‘out of camp’-status in het leven geroepen; hoewel de jonge vluchtelingen met deze status formeel nog steeds niet mogen werken van de overheid, maakt het ze wel minder afhankelijk van de opvang in de kampen. De jongeren missen echter vaak de benodigde kennis, vaardigheden en netwerken en ze hebben nauwelijks toegang tot onderwijs of andere basisvoorzieningen. Hierdoor is de kans groot dat zij hun toevlucht zoeken tot illegale migratie naar Europa of het Midden-Oosten, met alle risico’s van dien: velen worden slachtoffer van mensensmokkel en uitbuiting.

Beroepstrainingen bieden

Het consortium werkt samen met de lokale overheid en internationale organisaties om betere mogelijkheden te creëren voor deze vluchtelingen. Het programma biedt beroepstrainingen zodat de jongeren betere kansen hebben op de arbeidsmarkt, er wordt informatie verstrekt over de toegang tot essentiële basisvoorzieningen zoals huisvesting, medische zorg etc. Ook pleit het consortium bij de overheid voor uitbreiding van de ‘out of camp’-status zodat jongeren legaal mogen werken. Tot slot willen we de gevaarlijke oversteek naar Europa of het Midden-Oosten ontmoedigen met behulp van campagnes en het verstrekken van informatie om hen te wijzen op de gevaren van deze reis.

Dit is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.