100 miljoen redenen om in actie te komen voor meisjes

Meisjes kunnen de wereld veranderen, maar in ontwikkelingslanden hebben zij vaak niet dezelfde kansen en rechten als jongens. Ze worden gediscrimineerd en uitgesloten. Daarom wil Plan de komende vijf jaar de levens van 100 miljoen meisjes blijvend verbeteren. Plan zet zich in voor deze meisjes, zodat hun rechten verbeteren en ze hun dromen waar kunnen maken. Plan gaat er voor zorgen dat 100 miljoen meisjes kunnen LEREN, voor zichzelf OPKOMEN, BESLISSEN en zichzelf kunnen ONTWIKKELEN.

EgypteLeren

Plan geeft de meest kwetsbare kinderen de vaardigheden die ze nodig hebben om succesvol te zijn in hun leven en werk. Daarom zorgen wij ervoor dat:

  • Overheden investeren in het middelbaar onderwijs, zodat meer kinderen hun school afmaken;
  • Kinderen, en vooral meisjes, in conflictgebieden en noodsituaties veilig naar school kunnen gaan;
  • Jongeren de kennis en mogelijkheden hebben om hun eigen geld te verdienen en te beheren.

Hanin (14) vluchtte vanuit haar woonplaats in Syrië naar Egypte. “Alles in mijn leven is veranderd sinds ik uit Syrië vertrok. Ik mis mijn broer en zus, mijn huis en mijn vrienden.”
Plan bouwt klaslokalen en geeft schoolspullen aan kinderen zoals Hanin, die door de conflicten niet meer naar school konden. Hanin wil later dokter worden.

ZimbabweOpkomen

Plan geeft de meest kwetsbare en buitengesloten kinderen de power om op te komen voor zichzelf en voor de dingen die voor hen belangrijk zijn. Daarom zorgen wij ervoor dat:

  • Kinderen en jongeren écht een stem krijgen;
  • Kinderen de kans krijgen om hun mening te delen met de volwassenen die de beslissingen nemen;
  • Overheden wetten voor de rechten van kinderen aannemen en handhaven.

Loveness (20) uit Zimbabwe was zestien toen ze gedwongen werd te trouwen. Maar ze wist dat het leven meer te bieden had dan jong echtgenote worden en stoppen met school. “Samen met Plan startte ik een juridische procedure tegen mijn regering en de discriminerende huwelijkswet, die stelt dat meisjes mogen trouwen vanaf zestien jaar en jongens pas op hun achttiende.” In januari 2016 wonnen de twee meiden hun zaak en werd de wet aangepast. Nu mogen meisjes en jongens pas trouwen als ze achttien zijn.

EthiopieBeslissen

Plan geeft kinderen en jongeren, en vooral meisjes, controle over hun eigen leven en lijf. Daarom zorgen wij ervoor dat:

  • Gemeenschappen stoppen met schadelijke praktijken als kindhuwelijken en meisjesbesnijdenissen;
  • Overheden opkomen voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van jongeren;
  • Jongeren goede seksuele voorlichting en gezondheidszorg krijgen;
  • Jongeren een belangrijke rol spelen in het voorkomen van seksueel geweld.

“We hadden al een datum voor mijn besnijdenis toen Plan het project tegen meisjesbesnijdenis op school begon.” Weyinitu (12) uit Ethiopië herinnert zich nog goed dat er daarna maar één gedachte door haar hoofd spookte: “Mijn besnijdenis moet worden afgezegd!” Gelukkig luisterden Weyinitu’s ouders naar haar verhaal en ging de besnijdenis niet door.” Ruim vijftig meisjes sloten zich aan bij de door Plan opgerichte club van onbesneden meisjes. De clubleden hebben een belangrijke missie: een eind maken aan meisjesbesnijdenissen.

BangladeshOntwikkelen

Plan zorgt dat kinderen en jongeren, en vooral meisjes, met liefde op kunnen groeien, zonder geweld en angst. Daarom zorgen wij ervoor dat:

  • Kinderen en jongeren de ondersteuning krijgen die nodig is om gezond te zijn, onderwijs te volgen en beschermd te worden;
  • Overheden en gemeenschappen samenwerken om geweld te stoppen;
  • Overheden geweld tegen kinderen stoppen en voorkomen.

“Ik droom ervan om karatelessen te geven aan meisjes, zodat ze zelfverzekerde jonge vrouwen worden. Ik wil geweld tegen vrouwen stoppen”. Mishti (18) uit Bangladesh volgde zelf ook lessen zelfverdediging bij Plan. Deze lessen zorgen ervoor dat meisjes zich kunnen verdedigen op straat en ze minder kans lopen slachtoffer te worden van kinderhandel, ontvoering, verkrachting en verminking. De meisjes krijgen meer zelfvertrouwen, worden weerbaarder en leren ingaan tegen discriminatie en culturele en religieuze beperkingen, die hen vaak belemmeren in hun ontwikkeling.

Speciale aandacht voor meisjes

Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Dagelijks worden meisjes achtergesteld ten opzichte van jongens als het gaat om onderwijs, gezondheidzorg, werk en het gezinsleven. Door te strijden tegen de diepgewortelde oorzaken van deze ongelijkheid, bereiken we veranderingen op grote schaal.

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.