Zo helpt Plan slachtoffers van de hongersnood met het geld van Giro555
Precies drie maanden geleden zette heel Nederland zich in voor de Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’. Ondertussen is 34,7 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan de slachtoffers van de hongersnood! Met de ruim 2 miljoen euro die Plan hiervan ontvangt worden noodhulpactiviteiten uitgevoerd in Nigeria, Zuid-Sudan en Ethiopië. Waaruit bestaat die hulp van Plan en hoe staat het ermee na drie maanden?
Nigeria
In Nigeria richt Plan zich in het bijzonder op ondervoede kinderen en zwangere vrouwen. Zo wordt er bijvoeding gegeven en traint Plan gemeenschapsvrijwilligers en medewerkers in gezondheidscentra om ondervoeding tegen te gaan. Mensen in de gemeenschappen krijgen meer kennis over ondervoeding en hygiëne om meer slachtoffers tegen te gaan. Daarnaast krijgen de meest kwetsbare personen geld via Cash Transfer (contant geld om te voorzien in hun eerste levensbehoeften).
Zuid-Sudan
In Zuid-Sudan krijgen de kinderen eten op school. De ouders van de schoolgaande kinderen krijgen een training over gezonde voeding voor hun kinderen en de armste gezinnen krijgen ook landbouwgereedschap en zaden, zodat ze weer voor hun eigen eten kunnen zorgen. Ook deze arme gezinnen nemen deel aan een Cash for Work programma, waarbij ze bijvoorbeeld reparaties binnen scholen gaan uitvoeren en daarvoor betaald krijgen.
Op de scholen worden toiletten gebouwd of gerepareerd, met de mogelijkheid om handen te wassen. De kinderen en leraressen krijgen hygiënekits (maandverband, tampons) op school.
Ethiopië
Plan geeft in Ethiopië bijvoeding aan de meest kwetsbare slachtoffers van de hongersnood: kinderen onder de vijf jaar en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vrouwelijke vrijwilligers krijgen een training in ondervoedingsmanagement, zodat zij kunnen helpen in het voedselprogramma.
Scholen krijgen toegang tot schoon drinkwater en de studenten informatie over hygiëne. Daarnaast krijgen verzorgers en ouders training in het managen van de gezondheid van hun kinderen. Tenslotte krijgen veehouders in Ethiopië voer voor hun vee en Cash Transfers (contant geld om te voorzien in hun eerste levensbehoeften).
Enkele cijfers na drie maanden
- Ruim 4.000 verzorgers en ouders zijn getraind in het managen van de gezondheid van hun kinderen.
- Plan heeft voedsel ingekocht voor vijf basisscholen in Zuid-Sudan, waardoor 750 leerlingen aanvullend eten krijgen op school.
- Tot nu toe kregen 4.352 personen in Ethiopië aanvullende voeding, waarvan 2.563 kinderen onder de vijf en 1.789 zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Van deze kinderen en moeders is respectievelijk 87 procent en 95 procent niet meer ondervoed.
- 3.100 personen in Nigeria hebben een cash transfer (contant geld) ontvangen.
- Plan heeft maandverband en tampons ingekocht voor de meisjes en leraressen op vijf basisscholen in Zuid-Sudan.
- Plan heeft in Ethiopië 70 vrouwelijke vrijwilligers getraind in ondervoedingsmanagement, zodat zij een waardevolle bijdrage konden leveren aan het Targeted Supplementary Feeding Programme (TSFP).
Hoe werken die cash transfers?
Sabrina Gehrlein, medewerker noodhulp, bezocht in mei de regio Mafa in Borno State in Nigeria. “Ik was op plekken waar acute hongersnood heerst. Doordat duizenden mensen naar Mafa zijn gevlucht vanwege Boko Haram, wonen er nu veel te veel mensen die allemaal dezelfde grond uitputten om hun voedsel te verbouwen. Als je daar rondloopt, zie je hoe honger de realiteit van de dag is: ik sprak mensen die totaal uitgeput zijn en zag kinderen die vreselijk ondervoed zijn, afschuwelijk. Bijzonder genoeg hebben de vrouwen duidelijk nog hoop en zijn er nog markten. Met de cash tranfers krijgen vrouwen in Nigeria contant geld, wat ze gebruiken voor producten en diensten die hun familie nodig heeft. Zij weten tenslotte het beste waar op dat moment de meeste behoefte aan is. Bijvoorbeeld voeding of schoolgeld voor de kinderen.
De cash transfers zijn essentieel in een plek als Mafa. Vanwege aanhoudende conflicten in Nigeria zijn duizenden mensen hier naar toe gevlucht. Deze groep mensen is te groot om allemaal van de grond gebruik te kunnen maken voor het verbouwen van voedsel. De cash tranfers zijn hier essentieel: Mafa is een cash-based economie met nog steeds werkende markten, terwijl de vluchtelingen uit een economie komen waar ze van de landbouw leefden en compleet zelfvoorzienend waren. Door de cash transfers draaien de vrouwen mee in de lokale economie en onderhouden zij hun familie.”
Fatima uit Nigeria krijgt geld van de Giro555 opbrengsten
Fatima (42) staat aan het hoofd van haar gezin met zes kinderen. Ze vluchtte met haar gezin toen Boko Haram haar geboortedorp bestormde. Ze moest zonder haar man vluchten, die ze later weer tegen kwam in Kaleri, waar ze nu woont. Een slangenbeet tijdens zijn vlucht werd Fatima´s man echter fataal en drie dagen na aankomst in Kaleri overleed hij. Fatima staat er dus alleen voor.
Sinds drie jaar heeft Fatima een eigen onderneming in het maken en verkopen van traditioneel eten. Met hulp van Plan heeft ze haar onderneming kunnen opschalen en kan ze haar huur en eten betalen. Naar eigen zeggen zorgt deze hulp voor haar meest urgente levensbehoeften, omdat ze zelf kan kiezen waaraan ze het besteedt.
Miljoenen mensen hebben nog steeds voedselhulp nodig. Doneer ook voor Oost-Afrika.