Wereldwijd 58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

 • 5 oktober 2020

Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag op 11 oktober, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes. We ondervroegen 14.071 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 32 landen, waaronder Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan, de Verenigde Staten en India. In Nederland deden duizend meisjes en jonge vrouwen mee, waarvan ook 58 procent ervaring heeft met online intimidatie.

Lees meer over onze acties rond Wereldmeisjesdag

Wereldwijde conclusies

 • 58 procent van de ondervraagde meisjes heeft te maken gehad met online intimidatie.
 • Als gevolg daarvan stopt 13 procent van de meisjes met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uitten op social media aan en 8 procent stopt helemaal met het social mediaplatform waar de online intimidatie plaatsvond.
 • De meeste meisjes zijn tussen de 14 en 16 jaar als ze voor het eerst te maken krijgen met online intimidatie.
 • Het platform waarop intimidatie het meest voorkomt is Facebook (39 procent), gevolgd door Instagram (23 procent).
 • Bijna de helft van de ondervraagde meisjes geeft aan dat ze aangevallen worden vanwege het delen van hun standpunten.

I often face harassment online, and it makes me feel unsafe. Because every time, whatever I’m doing on social media, people keep commenting…I just feel I cannot express myself freely

Van denigrerende opmerkingen tot dreigen met verkrachting

Door de wereldwijde lockdowns gaan momenteel 700 miljoen meisjes niet naar school en brengen zij meer tijd dan ooit door op het internet. Daar zijn ze doelwit omdat ze jong en meisje zijn. Als zij zich ook nog uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme, dan neemt de intimidatie toe. Meisjes voelen zich bedreigd en het gevolg is dat zij zich minder durven uit te spreken. Het is juist nu, in tijden van corona, van essentieel belang dat meisjes ongestoord toegang hebben tot de mogelijkheden van het web.

De volgende vormen van intimidatie kwamen het vaakst voor (meisjes konden meerdere antwoorden geven):

 • In 59 procent van de gevallen van intimidatie gaat het over kwetsende en beledigende opmerkingen.
 • In 37 procent gaat het om seksuele intimidatie (seksuele opmerkingen, vragen om seks in ruil voor geld of producten, etc.).
 • In 39 procent gaat het om dreiging met seksueel geweld (dreiging met verkrachting, het sturen van pornografische beelden, etc.).

Online intimidatie is schadelijk

Online intimidatie heeft een blijvend effect op meisjes en is zeker niet onschuldig; het schaadt het zelfvertrouwen van meisjes, geeft ze een gevoel van onveiligheid en bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten zoals stress en slapeloosheid.

 • Bijna een kwart van de meisjes wereldwijd voelt zich door online intimidatie fysiek onveilig.
 • Ruim 40 procent geeft aan dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt.
 • Nagenoeg 1 op de 5 meisjes zegt dat de online intimidatie problemen op school veroorzaakt.

Bovendien worden meisjes voorzichtiger met wat zij delen. Het remt meisjes om van zich te laten horen, om hun mening te delen. En dat is zorgwekkend volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland: “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”

Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Daders ter verantwoording roepen

Plan International roept social mediabedrijven zoals Facebook en Instagram op om specifiek gegevens over gevallen van online intimidatie bij meisjes en jonge vrouwen te verzamelen en effectieve en toegankelijke rapportagemechanismen te ontwikkelen die gericht zijn op het signaleren van gendergerelateerd geweld. Op deze manier kunnen daders ter verantwoording worden geroepen.

Samen maken we het verschil!

Samen met jou kunnen we de barrières van meisjes – zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen – wegnemen. Doe mee voor slechts 10,- per jaar en geef meisjes een kans op een betere toekomst. Jij ondersteunt zo onze projecten en bent als eerste betrokken bij petities en andere acties, die we opzetten om de barrières tegen te gaan.

Samen doorbreken we de barrières voor vele meisjes

Doe mee voor slechts € 10 per jaar

Ja, ik doe ook mee!

 


Voor meer informatie kunt u contact op met Christa Gray-Nooitgedagt op 06-51791455 of mail naar pers@planinternational.nl 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.