Vijf ton dekzeilen onderweg naar overlevenden van cycloon Idai

 • 15 april 2019

In Mozambique, Zimbabwe en Malawi blijft grote behoefte aan hulp na de verwoesting die een maand geleden werd aangericht door cycloon Idai. Veel mensen zijn ontheemd en kunnen niet terug naar huis. Plan International biedt noodhulp, onder meer door het leveren van dekzeilen.

Een maand nadat cycloon Idai een spoor van verwoesting achterliet, is Plan International nog volop bezig met het bieden van hulp in de getroffen gebieden. Door de hevige overstromingen die veroorzaakt werden door de cycloon waren bepaalde dorpen en wegen moeilijk of niet toegankelijk. Het was daardoor lastig om de slachtoffers te bereiken. Met motorboten kon Plan International met lokale partners snel helpen en mensen in veiligheid brengen.

Noodhulp orkaan Idai

Bescherming van kinderen

Om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van de bevolking, en in het bijzonder die van kinderen, heeft Plan International dekens, muskietennetten en watercontainers uitgedeeld. Onze lokale teams bieden ook nog steeds hulp op het gebied van onderdak, watervoorziening, sanitatie en hygiëne. Daarnaast worden er voedselpakketten uitgedeeld. Deze pakketten bevatten onder andere water, bloem, olie, gedroogde vis en bonen.

Door het gestegen aantal gevallen van cholera in Mozambique is veilig voedsel en water nu extra belangrijk. Ook wordt er beoordeeld of scholen weer open kunnen en kijken we welke schoolspullen er nodig zijn.

De bescherming van kinderen heeft voor Plan International de hoogste prioriteit. Zij zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van ondervoeding, vervuild drinkwater en gebrekkige hygiëne. Bovendien zorgt dit soort rampen ervoor dat meisjes en jonge vrouwen extra kwetsbaar zijn. Eén van de prioriteiten is dan ook het beschermen van deze adolescente meisjes.

Hoe Plan International helpt

 • 654 huishoudens in Malawi hebben chloor gekregen om water te zuiveren
 • Meer dan 500 huishoudens in Zimbabwe hebben voedsel en veilig drinkwater gekregen
 • Meer dan 2.000 mensen in Mozambique, onder wie 1000 kinderen, hebben veilig onderdak gevonden in opvangcentra van Plan International

Meisje gered overstroming orkaan Idai

Plan redde Luisa uit het water

Luisa Paulo (16) was thuis met haar gehandicapte opa toen de tropische cycloon Idai hun huis verwoestte in Buzi, Mozambique.

“Toen de cycloon ons huis raakte, stortten de muren van ons huis in. Er stond nog maar één muur overeind en mijn opa en ik moesten ons best doen om te blijven drijven in het water dat binnenstroomde”, vertelt Luisa.

Haar opa overleefde de ramp helaas niet, Luisa werd gelukkig gered. Ze is een van de 800 mensen, onder wie veel kinderen zonder begeleiding en zwangere vrouwen, die gered zijn door Plan International. Plan deed dat met behulp van motorboten waarmee gezocht werd naar mensen die vastzaten door de overstromingen als gevolg van de cycloon.

Lees ook: Plan International redt 800 drenkelingen in Mozambique

De huidige situatie in Mozambique:

 • Er zijn 602 mensen omgekomen
 • 642 mensen zijn gewond geraakt
 • Het aantal gevallen van cholera is gestegen naar 4.072
 • Er zijn 11 gevallen bekend van kinderen zonder begeleiding die in een weeshuis opgenomen zijn, 3 kinderen zijn herenigd met hun familie
 • Er zijn 239.682 huizen verwoest of beschadigd
 • Er zijn 436 klaslokalen beschadigd, waardoor 305.728 scholieren niet naar school kunnen

Vijf ton dekzeilen voor mensen die dakloos zijn

Volgens de informatie van de regering van Mozambique zijn ongeveer 141.000 mensen ontheemd, en bevinden 7400 mensen zich in een kwetsbare positie. Plan biedt noodhulp door meer dan vijf ton dekzeilen te leveren aan mensen die dakloos zijn geworden in de stad Beira en in het Buzi-district.

“Nu het water zakt, willen mensen graag terug naar hun huizen maar die zijn vaak weggespoeld. De dekzeilen helpen bij het herstellen van hun huizen en het maken van een nieuwe start”, legt Tambuzgani Msiska van Plan International uit.

Verwoeste school orkaan Idai MozambiqueWederopbouw van huizen en scholen

De dekzeilen zullen ook worden uitgedeeld aan scholen die verwoest zijn door de cycloon. “De meeste scholen zijn omgebouwd tot tijdelijke opvangplekken voor mensen die ontheemd zijn. Nadat we de overlevenden geholpen hebben bij de wederopbouw van hun huizen, zullen we scholen in de getroffen gebieden assisteren zodat ze weer open kunnen.”

Plan International deelt ook ‘dignity kits’ uit aan meisjes en vrouwen, met name aan zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn. De kits bevatten toiletartikelen en andere benodigdheden voor persoonlijke hygiëne.

“Ik wil graag weer terug naar school”

Luisa zal het verlies van haar opa altijd met zich meedragen, maar ze heeft haar droom om een opleiding te volgen niet opgegeven.

“Ik was naar Buzi verhuisd zodat ik naar school kon gaan”, vertelt Luisa. Ze woont nu samen met haar tante die haar huis ook verloor tijdens de overstromingen. “Ik wil graag weer terug naar school, ook al ben ik al mijn schoolspullen kwijt.”

Meer weten over de gevolgen van Idai? Kijk op onze overzichtspagina

De huidige situatie in Zimbabwe:

 • Er zijn 344 mensen omgekomen en er worden nog 257 mensen vermist
 • 600 kinderen zijn getroffen door de gevolgen van de cycloon
 • Meer dan 18.000 huishoudens (zo’n 90.000 mensen), hebben nog bescherming en/of onderdak nodig
 • Er zijn hier nog geen gevallen van cholera bekend, maar WASH (water, sanitatie en hygiëne) hebben wel hoge prioriteit
 • 3982 meisjes en 3513 jongens zijn bereikt met het uitdelen van voedsel, hygiënekits, ‘dignity kits’, water, waterzuiveringstabletten en tenten
 • Meer dan 1400 huishoudens hebben voedselpakketten ontvangen

Jouw bijdrage redt levens!

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Doneer hier
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.