Plan International redt 800 drenkelingen in Mozambique

  • 26 maart 2019

Plan International heeft met behulp van boten meer dan 800 mensen gered die vastzaten op gebouwen en bomen in Mozambique. Dit gebeurde nadat cycloon Idai over het land raasde. De cycloon zorgde voor hevige regenval, harde wind en overstromingen en heeft honderden dodelijke slachtoffers gemaakt. Hele dorpen werden weggevaagd en miljoenen mensen verloren hun huis.

Plan International was de eerste organisatie die begon met het zoeken naar gestrande mensen in het hardgeraakte Buzi-district. Samen met de lokale organisatie Association of Friends and Youth of Govuro werden honderden kinderen en hun families gered en naar opvanghuizen gebracht. In deze opvanghuizen, die door de overheid zijn opgericht, is eten en medische hulp voor de slachtoffers van de ramp.

Rescue boat Mozambique

Kinderen zonder begeleiding

Manito Mavilingue van Plan International Mozambique is één van de werknemers van Plan die aan het werk was tijdens de reddingsacties: ‘’De mensen die vastzaten op de daken van hun huizen waren wanhopig, veel ervan waren kinderen zonder begeleiding en er waren ook een aantal zwangere vrouwen die vastzaten. Sommige mensen hadden familieleden in het water zien vallen en meegevoerd zien worden door de overstromingen. Het was duidelijk dat veel van deze mensen door de gebeurtenissen getraumatiseerd zijn.’’

Cycloon Idai

De cycloon Idai kwam op 15 maart aan land bij de kust van Mozambique en trok daarna over het zuidoosten van Afrika. Naast Mozambique werden ook Zimbabwe en Malawi getroffen door overstromingen die door de cycloon veroorzaakt zijn. Honderdduizenden mensen zijn door de ramp getroffen. Alleen al in Mozambique zijn volgens schattingen 1,8 miljoen mensen geraakt, waarvan 900.000 kinderen.

Lees hier meer over de gevolgen van cycloon Idai

Mozambique rescue boat Plan International

Meisjes extra kwetsbaar

Anne Hoff, directeur van Plan International Mozambique, maakt zich ernstige zorgen. ‘’We weten dat bijna een miljoen kinderen dringend hulp nodig hebben, waaronder eten, schoon water, medicijnen, onderwijs en bescherming. Al bestaande genderongelijkheden en uitsluiting zorgen ervoor dat meisjes, kinderen met een beperking en getrouwde meisjes zeer kwetsbaar zijn en bescherming nodig hebben.’’ Naast de reddingsacties biedt Plan International hulp in Mozambique door het uitdelen van voedsel, zuiveringstabletten, herbruikbaar maandverband en schoolpakketten.

Jouw bijdrage redt levens

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Doneer hier
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.