Orkaan Idai treft Zuidoost-Afrika: vrees voor meer dan duizend doden

  • 20 maart 2019

Orkaan Idai heeft de afgelopen dagen een ravage aangericht, waarbij gevreesd wordt voor meer dan duizend doden. De orkaan kwam op 15 maart aan land bij de kust van Mozambique en trok daarna over het zuidoosten van Afrika. Naast Mozambique werden ook Zimbabwe en Malawi getroffen door overstromingen die door de orkaan veroorzaakt zijn. Honderdduizenden mensen zijn door de ramp getroffen. De Verenigde Naties spreken van mogelijk de grootste door het weer veroorzaakte ramp ooit op het zuidelijk halfrond.

De orkaan zorgde voor windsnelheden van 170 kilometer per uur en vloedgolven van zes meter hoogte. De overstromingen hebben volledige dorpen weggevaagd. Er zijn op veel plekken geen stroom en bruikbare communicatiemiddelen meer. Daarnaast zijn veel dorpen en steden niet meer bereikbaar omdat wegen vernield of onbegaanbaar zijn. Een team van Plan International is inmiddels in Mozambique om een rapid needs assessment uit te voeren. Ook Plan International Zimbabwe en Plan International Malawi zijn druk bezig vast te stellen waar de nood het hoogst is en waaraan de grootste behoefte is. Er wordt uitgezocht of er sponsorkinderen getroffen zijn door de ramp. Mocht dit het geval zijn, dan worden kindsponsors hiervan op de hoogte gesteld.

Beschadigde school door orkaan Idai

Plan International heeft nauw contact met de nationale regeringen, partners en andere humanitaire organisaties in alle drie de landen om ervoor te zorgen dat we de behoeften van gezinnen die getroffen zijn door deze ramp vast kunnen stellen en aanpakken. Als kinderrechtenorganisatie met een sterke focus op gendergelijkheid, is onze primaire zorg de veiligheid en behoeften van kinderen, met name die van meisjes en jonge vrouwen, inclusief zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Mozambique

In Mozambique staat het dodental op dit moment op 84, maar er wordt gevreesd voor meer dan duizend doden. De stad Beira, die meer dan een half miljoen inwoners heeft, is bijna volledig verwoest door de orkaan. Bovendien wordt het land in de provincies Sofala and Manica nog steeds getroffen door heftige regenval. Ook is er nog een risico dat de rivieren Buzi en Pungoe overstromen, wat tot nog meer vernieling en slachtoffers kan leiden.

Een noodhulpteam van Plan International inventariseert inmiddels waar de hulp het hardste nodig is en waar de grootste behoefte is aan onderdak, schoon water, sanitaire voorzieningen, verbetering van de hygiëne (met onder andere menstruatiepakketten en waterreiniging), bescherming van kinderen en toegang tot onderwijs. Het noodhulpteam is daarnaast druk met het verschaffen van dekens, klamboes en watertanks.

“Rampen zorgen er vaak voor dat water- en sanitaire voorzieningen vernield worden of beschadigd raken. Dit vormt een groot risico, met name voor kinderen, ouderen en gehandicapten”, zegt Anne Hoff, directeur van Plan International Mozambique. “Daarnaast zorgt dit soort rampen ervoor dat meisjes en jonge vrouwen extra kwetsbaar worden.” Eén van de prioriteiten is dan ook het beschermen van deze adolescente meisjes.

Slachtoffers orkaan Idai in Malawi

Zimbabwe

Het dodental is in Zimbabwe officieel opgelopen tot 82, maar er worden nog 217 mensen vermist. Er zijn zeker 200 gewonden en bijna 1.000 huizen zijn verwoest in de districten Chimanimani, Chipinge, Mutasa, Mutare, Buhera, Chikomba, Gutu en Bikita.

Ook veel gebieden in Zimbabwe zijn moeilijk bereikbaar. In het Chimanimani-district zijn acht bruggen vernield, wat de toegang tot veel gebieden via de weg onmogelijk maakt.  Daarnaast zijn er veertien scholen getroffen en meer dan drieduizend huishoudens (met 12.500 tot 15.000 mensen). Onder deze getroffenen zijn veel kinderen en vrouwen.

Plan International Zimbabwe is druk bezig te inventariseren waar de hulp het hardste nodig is, maar dit is moeilijk omdat veel gebieden nog onbereikbaar zijn. “Onze grootste zorg zijn de vrouwen en kinderen waar we op dit moment geen toegang toe hebben. Er is nog steeds heftige regenval in de getroffen gebieden, waardoor ze een nog groter risico lopen”, vertelt Angela Muriithi, directeur van Plan International Zimbabwe.

Malawi

In Malawi zijn tot nu toe 45 doden en 577 gewonden geregistreerd. Er zijn zo’n 150.000 huishoudens (met ongeveer 740.000 mensen) getroffen en 15.185 huishoudens ontheemd. Er is dringend behoefte aan eten, schoon water, onderdak en sanitaire voorzieningen.

De meeste ontheemde families verblijven momenteel in opvangkampen. Door overbevolking in deze kampen is er een gebrek aan privacy voor jonge vrouwen en meisjes, wat hun gezondheid en welzijn aantast.

“We zullen beginnen met hulp bieden in het Mulanje-district door te voorzien in de eerste levensbehoeften: eten, schoon drinkwater, onderdak, sanitaire voorzieningen en verbetering van de hygiëne”, zegt Daniel Muchena, directeur van Plan International Malawi. “Daarnaast zullen we samenwerken met andere instanties in Machinga en Zomba om ervoor te zorgen dat alle kinderen en vooral meisjes veilig zijn.”

Jouw bijdrage redt levens

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Doneer hier
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.