Cycloon Idai treft Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Op 15 maart raasde cycloon Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe met een enorme ravage en duizenden slachtoffers tot gevolg. Overstromingen hebben hele dorpen weggevaagd en honderdduizenden mensen zijn door de ramp getroffen. Plan International is meteen gestart met het redden van mensen en het bieden van noodhulp.

Mozambique opnieuw getroffen door cycloon

Op 28 april werd Mozambique opnieuw getroffen door een cycloon. De regens veroorzaakten forse overstromingen en meer dan 30.000 huizen zijn verwoest. Cycloon Kenneth heeft inmiddels negen levens gekost. Plan International werkt niet in gebieden die nu getroffen zijn, maar houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Ook is er een klein team onderweg om samen met andere organisaties een analyse te maken van de meest dringende behoeften.

Wat weten we over de gevolgen van Idai?

  • De verwoestende storm bereikte Mozambique als eerste, waarbij de stad Beira en de omliggende dorpen het meeste te verduren kregen. Vanuit Mozambique raasde de storm door naar Zimbabwe en Malawi.
  • Op sommige plekken is er in 24 uur zoveel regen gevallen dat het water 4 meter hoog stond, met desastreuze overstromingen tot gevolg. Akkers en oogsten zijn vernietigd, veestapels verdronken, wegen, bruggen en gebouwen beschadigd.
  • In Mozambique zijn bijna 2 miljoen mensen getroffen door Idai. Honderden mensen zijn overleden en bijna 150.000 mensen zijn ontheemd. Gevreesd wordt dat dit aantal nog zal oplopen omdat een aantal mensen nog vermist wordt.
  • In Mozambique zijn meer dan 4000 gevallen van cholera bekend.
  • In Malawi zijn bijna 900.000 mensen getroffen door Idai.
  • In Zimbabwe zijn 300 mensen overleden.
  • De getroffen gebieden zijn moeilijk te bereiken. Door aardverschuivingen zijn ook veel wegen onbegaanbaar.
  • Veel bewoners, onder wie veel kinderen, slapen in het open veld zonder verdere bescherming. Dit doen ze omdat hun huis is ingestort of omdat het niet meer veilig is om in huis te slapen.
  • Veel kinderen hebben een trauma opgelopen. Ze hebben gezien hoe hun familie gewond raakte of de ramp niet overleefde. Hun huizen zijn verwoest en ze kunnen niet naar school.

Plan verleent noodhulp overstroming orkaan Idai

Hoe biedt Plan International hulp?

Door de hevige overstromingen zijn bepaalde dorpen en wegen onbereikbaar en is het moeilijk om de slachtoffers te bereiken. Met motorboten kon Plan International de slachtoffers heel snel helpen. Samen met lokale partners hebben we honderden kinderen en hun gezinnen in veiligheid gebracht.
Ook bieden onze lokale teams hulp op het gebied van onderdak, watervoorziening, sanitatie en hygiëne, evenals de bescherming van kinderen en onderwijs. Om tegemoet te komen aan de onmiddellijke behoeften van de bevolking, en in het bijzonder die van kinderen, verdeelt Plan International dekens, muskietennetten en watercontainers.

Kinderen het meest kwetsbaar

De bescherming van kinderen heeft voor Plan International de hoogste prioriteit. Zij zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van ondervoeding, vervuild drinkwater en gebrekkige hygiëne. Ook de psychologische impact van zo’n traumatische gebeurtenis is voor veel kinderen enorm. “Rampen zorgen er vaak voor dat water- en sanitaire voorzieningen vernield worden of beschadigd raken. Dit vormt een groot risico, met name voor kinderen, ouderen en gehandicapten”, zegt Anne Hoff, directeur van Plan International Mozambique. “Daarnaast zorgt dit soort rampen ervoor dat meisjes en jonge vrouwen extra kwetsbaar worden.” Eén van de prioriteiten is dan ook het beschermen van deze adolescente meisjes.

Jouw bijdrage redt levens

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Ja, ik help mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.