Terugblik op 2023: dit waren de hoogtepunten voor meisjesrechten

  • 22 december 2023

In december kijken we traditiegetrouw terug op de hoogtepunten voor meisjesrechten van het afgelopen jaar. Maar voor meisjesrechten was 2023 vooral een jaar van tegenslagen. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien mensen vooroordelen hebben over vrouwen, met alle negatieve gevolgen van dien. Zo worden vrouwen onder andere in de politiek en op de arbeidsmarkt nog altijd achtergesteld. Als we op dit tempo door blijven gaan, wordt gelijkheid voor meisjes pas over 131 jaar bereikt. En met een groeiende antirechtenbeweging is er zelfs een kans dat de bereikte vooruitgang weer wordt teruggedraaid.

Maar we geven ons niet gewonnen en blijven strijden voor de rechten van meisjes wereldwijd. En we blijven de behaalde successen vieren. Daarom zetten we, ook dit jaar, de hoogtepunten voor meisjesrechten op een rij.

Demonstranten bij de Feminist March op de Dam in Amsterdam.
Deelnemers aan de Feminist March – ©ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Duizenden deelnemers Feminist March

In maart liepen meer dan 4.000 mensen mee in de eerste editie van de Feminist March (voorheen Women’s March) in Amsterdam. En dat waren er veel meer dan de 1.500 deelnemers die verwacht werden. Gezamenlijk stonden zij op voor de rechten van vrouwen, non-binaire personen en alle anderen die nadeel ondervinden van het patriarchaat. De opkomst laat zien dat de strijd voor gelijke rechten sterk leeft onder de Nederlandse bevolking.

De Japanse premier Fumio Kishida wil een vrouwenquotum instellen voor topposities. – ©Yoshio Tsunoda/AFLO

Vrouwen op Japanse topposities

De Japanse premier Fumio Kishida wil een quotum instellen voor het aantal vrouwen op topposities in het bedrijfsleven. In 2030 moet één derde van deze posities binnen beursgenoteerde bedrijven vervuld worden door vrouwen. Volgens Kishida is deze diversiteit cruciaal om tot een meer inclusieve samenleving te komen.

Twee mannen staan voor een boom en kijken in de camera.
Abdoulaye en Bangaly, strijden in Guinea tegen meisjesbesnijdenis – ©Plan International

Steeds meer mannen staan op tegen meisjesbesnijdenis

In onder andere Eritrea, Ethiopië, Guinee en Sudan keren steeds meer jongens en mannen zich tegen meisjesbesnijdenis. In de afgelopen 25 jaar is het aantal gevallen van vrouwelijke genitale verminking wereldwijd afgenomen, maar door de vele crises die nu spelen staat die vooruitgang sterk onder druk. Het betrekken van mannen en jongens bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis kan een groot verschil maken, omdat ze bij kunnen dragen aan het opheffen van de ongelijkheid die hieraan ten grondslag ligt. Dat benadrukken ook de Guineese leiders Abdoulaye en Bangaly, die in Guinee strijden tegen meisjesbesnijdenis.

Deelnemers aan de Nacht Tegen Seksueel Geweld lopen langs de Erasmusbrug in Rotterdam.
Deelnemers aan de Nacht Tegen Seksueel Geweld – ©Eppo Karsijns

Meer aandacht voor seksueel geweld in Nederland

In januari lanceerde het kabinet het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld en in juli werd de Wet seksuele misdrijven aangenomen door de Tweede Kamer. Met het actieprogramma wil de overheid seksueel geweld tegengaan. In de nieuwe wet worden meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar. De wet ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer.

Ook Plan International droeg in 2023 bij aan het vergroten van de bewustwording rondom seksueel geweld. Bij de eerste editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld op 11 maart 2023 waren ruim 400 deelnemers aanwezig.

Drie meisjes staan voor het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. Ze steken alledrie een hand in de lucht.
Jongerenactivisten Racheal, Lynne en Margaret spraken met de VN Mensenrechtenraad over de gevaren van een kindhuwelijk – ©Antoine Tardy

Vooruitgang op het gebied van kindhuwelijken

Wereldwijd neemt het aantal kindhuwelijken nog altijd af. Waar tien jaar geleden een kwart van de meisjes tussen de 20 en 24 als kind getrouwd was, zijn dat er nu één op de vijf. Onder andere in Peru werd een wet tegen kindhuwelijken aangenomen. Huwelijken onder de achttien jaar zijn daar nu officieel verboden en slachtoffers van een eerder gesloten kindhuwelijk kunnen hun kindhuwelijk ongedaan laten maken. Daarnaast nam de Verenigde Naties dit jaar opnieuw de resolutie tegen kindhuwelijken aan. Maar, de vooruitgang is kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat we blijven strijden tegen kindhuwelijken én de ongelijkheid die eraan ten grondslag ligt.

Greta Gerwig bij de Barbie-première
Greta Gerwig is de eerste vrouwelijke regisseur met een miljardenfilm – ©Vianney Le Caer/Invision/AP

Hi Barbie!

Regisseur Greta Gerwig schreef deze zomer geschiedenis met haar film Barbie. Twee weken na de première had de film over ’s werelds bekendste pop al een miljard dollar opgehaald. Daarmee is Gerwig de eerste vrouwelijke regisseur ooit met een miljardenfilm. En dat met een film die de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen aan de kaak stelt!

Claudia Goldin neemt de Nobelprijs voor Economie in ontvangst.
Claudia Goldin neemt de Nobelprijs voor Economie in ontvangst. – ©Christine Olsson/TT via AP

Economisch in de prijzen

De Nobelprijs voor de Economie ging die jaar voor de derde keer naar een vrouw. De Amerikaanse Claudia Goldin won de prijs voor haar onderzoek naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Ze doet al ruim dertig jaar onderzoek naar vrouwen op de arbeidsmarkt en de loonkloof tussen mannen en vrouwen en zet daarmee genderongelijkheid op de kaart.

Een grote groep demonstranten strijdt in Ijsland voor gelijke betaling.
Vrouwen in Ijsland demonstreren voor het dichten van de loonkloof – © Sigga Ella/Guardian/eyevine

Historische staking voor gelijke betaling

In Ijsland legden vrouwen het werk neer om te strijden voor gelijke rechten. Zij staakten in oktober van dit jaar om aandacht te vragen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Hoewel het land volgens het World Economic Forum al veertien jaar op rij het beste land ter wereld is op het gebied van gendergelijkheid, zijn mannen en vrouwen nog niet volledig gelijk. En dus werkten veel vrouwen, waaronder ook premier Katrín Jakobsdóttir een dag niet.

Een strijdbaar 2024

In 2024 willen we nog veel meer mooie successen voor meisjes vieren. Samen blijven we dan ook strijden voor de rechten van meisjes wereldwijd. Want iedereen moet zich kunnen ontwikkelen zonder barrières.

Wij blijven strijden voor gelijke rechten voor meisjes en vrouwen

Doe jij ook mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.