Stop de bezuinigingen op internationale samenwerking

  • 11 juni 2024

De nieuwe coalitie wil in de komende jaren flink bezuinigen op internationale samenwerking. En dat terwijl samenwerken aan een leefbare en hoopvolle toekomst juist nu keihard nodig is. Plan International wil daarom iedereen oproepen de petitie van brancheorganisatie Partos te ondertekenen om de bezuinigingen op internationale samenwerking te stoppen.

Steun internationale samenwerking, teken de petitie

De huidige tijd brengt grote uitdagingen met zich mee. Overal ter wereld strijden mensen tegen (klimaat)rampen, oorlogen, uitbuiting, armoede en ongelijkheid. Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is een desastreuze stap achteruit en ondermijnt de wereldwijde inspanningen om deze wereldwijde problemen aan te pakken. Het verzwakt niet alleen de positie van mensen in de meest kwetsbare situaties, maar ook onze eigen samenleving. Globale uitdagingen trekken zich niets aan van landsgrenzen en klimaatverandering, oorlogen en conflicten elders hebben ook in Nederland grote effecten.

Internationale samenwerking is juist nú belangrijk. – ©Plan International

Miljardenbezuiniging

De nieuwe coalitie wil volgend jaar als 350 miljoen euro bezuinigen op het ontwikkelingsbudget. Dit loopt op tot 550 miljoen in 2026 en 2,4 miljard per jaar vanaf 2027. Dit brengt onze internationale positie in gevaar. Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis zoals de huidige moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid. Het essentiële werk van diplomaten, maatschappelijke organisaties en bedrijven gericht op armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en het aanpakken van klimaatrisico’s komt door de bezuinigingen onder grote druk te staan en vormen een groot risico.

Meisjesrechten onder druk

De rechten van meisjes staan wereldwijd al veel langer onder druk. Nog altijd worden zij achtergesteld en gediscrimineerd, puur omdat ze meisjes zijn. Door het wegvallen van de internationale steun zal deze ongelijkheid alleen maar verder groeien. Plan International vreest dat de toch al kwetsbare positie van meisjes door deze bezuinigen enkel versterkt zal worden.

Het tij keren

Maar het is nog niet te laat om het tij te keren. Het hoofdlijnenakkoord moet nog worden uitgewerkt tot een regeerakkoord en de begroting is nog niet in steen gehouwen. Samen met jou willen we bijdragen aan een betere wereld. Daarom roepen we op de bezuinigingen op internationale samenwerking te stoppen. Teken de petitie en spreek je uit!

Stop de bezuinigingen op internationale samenwerking!

Laat de wereld niet in de steek

Teken de petitie
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.