Oproep aan kabinet: stop met kaalplukken ontwikkelingsbudget

  • 5 juni 2023

Bekende Nederlanders en directeuren van ontwikkelingsorganisaties roepen in een video het kabinet op om te stoppen met het kaalplukken van het budget voor ontwikkelingssamenwerking. De meest kwetsbare mensen op aarde worden het hardst getroffen door deze bezuiniging.

In een dringende videoboodschap roepen bekende Nederlanders en directeuren van ontwikkelingsorganisaties, waaronder Garance Reus van Plan International, het kabinet op om een einde te maken aan de bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget. Die werden in april aangekondigd in de Voorjaarsnota, waarin staat dat het geld voor ontwikkelingssamenwerking wordt gebruikt voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Nederland wordt door deze maatregel de grootste ontvanger van zijn eigen ontwikkelingsgeld.

Stop de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

Investeren in asielopvang

De BN-ers en directeuren vinden dat Nederland structureel in goede asielopvang moet investeren, in plaats van het ontwikkelingsbudget steeds verder kaal te plukken. Dit heeft namelijk gevolgen voor de meest kwetsbare mensen op aarde. Plekken in de wereld waar geld en hulp het hardst nodig is, worden nu extra hard geraakt. Somalië bijvoorbeeld, waar mensen door de aanhoudende droogte geen eten hebben. En nu al blijkt dat er minder geld beschikbaar is voor noodhulp na de aardbeving in Turkije en Syrië. De bezuinigingen stoppen niet na 2023. Naar verwachting loopt de vermindering van het ontwikkelingsbudget op van bijna 20 procent dit jaar naar 40 procent in 2028.

Op 8 juni is het debat in Tweede Kamer over de Voorjaarsnota en de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ontwikkelingsorganisaties, waaronder Plan International, hopen dat de Tweede Kamer het kabinet tot de orde roept en zich duidelijk uitspreekt tegen de bezuinigingen. Want bezuinigen op de meest kwetsbare mensen op aarde, dat is bezuinigen op menselijkheid.

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.