Plan International wil € 100 miljoen investeren in meisjes en jonge vrouwen in nood door coronacrisis

  • 16 april 2020

Plan International doet een beroep op de wereld om € 100 miljoen te kunnen investeren in de bescherming van meisjes en jonge vrouwen tegen de gevolgen van de COVID-19-crisis. Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis schooluitval, misbruik en armoede.

Plan maakt zich grote zorgen over de gevolgen die deze wereldwijde crisis heeft op het leven van 1,54 miljard kinderen en jongeren. Voor de 111 miljoen schoolgaande meisjes die leven in landen waar toegang tot onderwijs voor meisjes al een strijd is, dreigt een groot risico op definitieve schooluitval. Door druk van de ouders om thuis mee te helpen of te gaan werken zullen deze meisjes geen onderwijs meer krijgen. Ook lopen meisjes en jonge vrouwen in deze situatie een verhoogd risico op geweld en kunnen zij minder goed een beroep doen op externe hulp of sociale netwerken.

Er zijn miljarden toegewezen om de pandemie te bestrijden en de wereldeconomie te redden, maar de essentiële behoeften van kinderen worden over het hoofd gezien. Als we niet in actie komen, worden miljoenen kinderen - vooral meisjes - het slachtoffer van geweld en misbruik in hun huizen en gemeenschappen - met levenslange gevolgen

Voorlichting en psychosociale hulp

Plan richt zich op dit moment op voorlichting over het voorkomen van besmetting in de community’s door middel van brochures, posters, radio en social media en traint haar medewerkers en mensen in de gemeenschap. Ook zorgen we voor toegang tot schoon water, zeep en andere desinfectiemiddelen. Specifiek voor meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld zorgt Plan dat ze online terecht kunnen voor psychosociale hulp. Plan gaat gezondheidscentra ondersteunen om psychosociale hulp via hotlines aan te bieden.

Met € 100 miljoen euro kunnen we:

  • Onze kindvriendelijke voorlichtingscampagne over COVID-19 opschalen zodat we met ons werk meer dan 50.000 community’s verdeeld over 50 landen kunnen bereiken;
  • Onderwijs op afstand mogelijk maken, met onderwijspakketten en online onderwijs, in samenwerking met ministeries van onderwijs en andere partners;
  • Zorgen voor veilige schuilplaatsen en hulplijnen om geweld tegen kwetsbare meisjes en vrouwen te melden;
  • Tienermeisjes toegang bieden tot menstruatieproducten en informeren over hun seksuele en reproductieve rechten en gezondheid.
  • 100.000 kwetsbare huishoudens financiële steun bieden om het verlies aan inkomsten te compenseren.

Preventiemaatregelen in Kameroen

Via posters, folders en praktische demonstraties werden leerlingen en ouders in het vluchtelingenkamp Minawao en gastgemeenschappen in de regio Far North in Kameroen getraind in goede hygiëne en sanitaire praktijken thuis en op school. 40 gezondheidswerkers zijn in de afgelopen weken opgeleid om de bevolking bewust te maken van preventiemaatregelen en de identificatie van mogelijke gevallen in vluchtelingenlocaties en omliggende dorpen in de regio Oost-Kameroen. Ook worden 100 gezondheidsmedewerkers opgeleid in het voorkomen, identificeren, screenen en behandelen van mensen die met het coronavirus besmet zijn.

hygiëne voorlichting corona covid-19

Help meisjes en jonge vrouwen te beschermen tegen het coronavirus

Red levens

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.