Opbrengst Giro555-actie voor Beiroet volledig besteed

  • 9 november 2022

Onder de noemer ‘Samen in actie voor Beiroet’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie voor de slachtoffers van de Beiroet-explosie. Met het opgehaalde bedrag van 15,3 miljoen euro boden de organisaties o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk hier de eindrapportage.

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. De oorzaak? 2.750 ton aan explosief ammoniumnitraat, dat al zes jaar lang ligt opgeslagen in de haven. De haven van Beiroet, de toegangspoort voor driekwart van Libanons import en bijna de helft van de export, is volledig vernietigd. Maar niet alleen de haven is getroffen. In een straal van acht kilometer is er schade. Overal ligt puin. Woningen, kantoren én ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Dat laatste betekent: minder medische zorg voor de slachtoffers en andere zieken. Beiroet schreeuwt om hulp. 

15,3 miljoen euro voor Beiroet

Op 7 augustus 2020 slaan de hulporganisaties achter Giro555 de handen ineen. Met de inzamelingsactie ‘Samen in actie voor Beiroet’ roepen zij heel Nederland op in actie te komen voor Beiroet. Hoogtepunt van de actie? De Nationale Actiedag op 14 augustus, ondersteund door NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Het opgehaalde bedrag? 15,3 miljoen euro.

Juni 2021. Op een openbare school in Beiroet worden kinderen psychociaal ondersteund. (foto: Plan International)

 

Lees ook: Ondanks wederopbouw Beiroet verslechtert de situatie van kinderen in Libanon

Medische zorg, reparaties en psychosociale ondersteuning

Met dat geld boden de samenwerkende hulporganisaties de afgelopen twee jaar o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp aan de slachtoffers van de Beiroetexplosie. Daarnaast hielp Giro-555 de huizen van bewoners en ondernemers te repareren. En stonden de hulporganisaties midden- en kleinbedrijven bij met financiële steun en trainingen. Hulpverleners kregen daarbij te maken met coronalockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Garance Reus-Deelder, actievoorzitter Giro555: ‘Voor de inwoners van Beiroet blijft 4 augustus 2020 een litteken op de ziel dat nooit helemaal geneest. Ook niet door de medische, psychosociale en materiële hulp die zij van de organisaties achter Giro555 kregen. Toch zorgde die hulp ervoor dat zij hun levens nu weer kunnen oppakken. Dat zij hun winkels weer kunnen openen en hun kinderen weer naar school kunnen sturen. Want dat is wat Giro555 deed: concrete hulp bieden.

Wil je meer weten over deze resultaten? Lees erover over in de eindrapportage

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.