NOS bezoekt Giro555-projecten Oekraïne

  • 17 oktober 2022

Nederland bracht tot nu toe ruim 170 miljoen euro bij elkaar voor hulp aan Oekraïners. Met dit geld bieden de hulporganisaties achter Giro555 onder meer tijdelijk onderdak, voedsel en water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur en psychosociale hulp in Oekraïne zelf en in de buurlanden. Jeroen Pauw (NOS) bezoekt plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden.

Jeroen Pauw bezoekt een opvanghuis van Caritas in Lviv (foto: NOS/Arjan Nieuwenhuizen)

Pauw reist via het westen van Oekraïne naar het conflictgebied in het oosten van het land en weer terug. Hij bezoekt diverse projecten, en spreekt met hulpverleners en met mensen die slachtoffer zijn geworden van het conflict. Hij bezoekt onder meer een project dat zoveel mogelijk huizen probeert te herstellen voordat het winter wordt, gaat mee met een medicijntransport en bezoekt een kliniek waar vluchtelingen uit het oosten psychosociale hulp krijgen om te kunnen omgaan met hun traumatische ervaringen.

Giro555 voor Oekraïne: dit doet Plan International

Ook doet Pauw verslag vanuit een museumtuin die is omgebouwd tot een veldhospitaal. Verder praat hij met een van de hulporganisaties achter Giro555 die probeert de grote aantallen levensgevaarlijke mijnen te ruimen die zijn achtergelaten. Schoolgebouwen zijn geregeld het doelwit van beschietingen. Kinderen moeten dus op zoek naar een ander heenkomen om nog iets te leren en om zich te kunnen ontspannen. Pauw bezoekt zo’n locatie, opgezet met Giro555-geld. 

Jeroen Pauw doet verslag van zijn reis in het programma ‘Pauw in Oekraïne’, op woensdag 19 oktober van  21.27-22.18 uur op NPO 1.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.