Nieuwe campagne Plan International: Stop de klok

Plan International start met een nieuwe campagne: Stop de klok. Hiermee vragen we aandacht voor de stille ramp die in de schaduw van de coronapandemie plaatsvindt. Miljoenen extra meisjes wereldwijd zijn in gevaar als gevolg van de lockdowns, dichte scholen en toegenomen armoede.

Stop de klok. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van Plan International om aandacht te vragen voor meisjes in nood. Doordat scholen gesloten zijn en de armoede toeneemt worden meisjes in Afrika, Azië en Latijns Amerika nog vaker uitgehuwelijkt, mishandeld en uitgebuit. Door corona komt er elke 3 seconden een meisje bij dat geen onderwijs meer kan volgen en elke 25 seconden een meisje dat wordt uitgehuwelijkt. Deze twee ontwikkelingen houden elkaar in stand. Doordat meisjes thuis zitten worden ze gedwongen om te trouwen en als ze eenmaal getrouwd zijn keren ze niet meer terug naar school. Daardoor is de kans groter dat haar kinderen later ook geen onderwijs volgen en op jonge leeftijd trouwen.

stop de klok onderwijs

Aandacht op tv

Op televisie, internet en social media vragen we de komende weken aandacht voor deze crisis. Dat doen we onder meer met een tv-commercial, waarin we duidelijk willen maken dat de tijd dringt. Dat we het tij moeten keren.

We willen dat meisjes weer onderwijs kunnen volgen, op afstand zolang de scholen dicht zijn en straks na corona in het klaslokaal. We willen dat meisjes weer veilig zijn en niet het slachtoffer worden van de armoede die door de coronapandemie is ontstaan. In gezinnen die geen of weinig inkomen meer hebben door de coronacrisis, worden meisjes eerder uitgebuit. Bovendien zorgen oplopende frustraties binnenshuis en daarbuiten voor meer geweld tegen kinderen en dan vooral meisjes. Als ze worden gedwongen om te werken of te helpen in het huishouden, dan is de kans groot dat ze na de lockdown niet meer terugkeren in de klas. Dat moeten we voorkomen.

Wat doet Plan International?

De coronacrisis maakt het ingewikkelder om hulp te bieden, vanwege de (gedeeltelijke) lockdowns in veel landen waar we werken. En dat terwijl hulp juist nu zo hard nodig is. Gelukkig hebben we veel succesvolle projecten om armoede te bestrijden, kindhuwelijken te voorkomen en zoveel mogelijk kinderen onderwijs te laten volgen.

Enkele voorbeelden van wat we doen:

  • We geven huishoudgeld aan arme gezinnen
  • We ontwikkelen programma’s voor thuisonderwijs
  • We delen radio’s uit, zodat kinderen thuis onderwijs kunnen volgen
  • We trainen hulpmedewerkers om kinderen te beschermen tegen geweld
  • We zorgen binnen gemeenschappen voor een aanspreekpunt voor meisjes
  • We geven voorlichting, ook op afstand via bijvoorbeeld Whatsapp of social media
  • We zorgen dat meisjes en jonge vrouwen toegang hebben tot goede gezondheidszorg
  • We praten met overheden om wetten die ongelijkheid in stand houden te veranderen

De tijd tikt door

Jij kan de klok stoppen

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.