Nepal: menstruerende vrouwen verbannen straks strafbaar

  • 10 augustus 2017

Wie vrouwen in Nepal dwingt om zich tijdens hun menstruatie af te zonderen in een afgelegen hut, riskeert binnenkort een gevangenisstraf. Dat is het gevolg van een wet die in het Nepalese parlement is goedgekeurd.

menstruerende vrouwen nepal verbannen straks strafbaar

Verbannen uit huis

Met de nieuwe regelgeving willen de autoriteiten korte metten maken met een eeuwenoude hindoeïstische traditie. Volgens de ‘chhaupadi’ zijn meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie te vies om in huis te slapen. Ze worden daarom elke maand een aantal dagen naar een afgelegen hut verbannen.

Gevaar

De verbannen meisjes en vrouwen voelen zich alleen en zijn bang dat dronken mannen naar hun hut komen en hen verkrachten; iets dat veel voorkomt. Ook sterven elk jaar vrouwen tijdens hun afzondering in onveilige hutten door slangenbeten, aanvallen van wilde dieren, de kou of zware bloedingen. In de periode dat meisjes in de afgelegen hut moeten verblijven, kunnen ze ook niet naar school.

Celstraf

menstruerende vrouwen nepal verbannen straks strafbaar

Wie zich schuldig maakt aan deze praktijken riskeert volgens de nieuwe wet een celstraf van drie maanden, een boete van 3.000 roepies (ongeveer € 40) of beide. Volgens de wet mag een vrouw die ongesteld of pas bevallen is niet worden onderworpen aan de chhaupadi of het slachtoffer worden van een gelijkaardige discriminatie of onmenselijke behandeling. De wet, die unaniem werd goedgekeurd, wordt wel pas binnen een jaar van kracht.

Mythes

Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen meiden en vrouwen ongesteld. Toch is het onderwerp in veel ontwikkelingslanden een groot taboe. Door eeuwenoude mythes blijven meiden thuis van school en lopen ze risico’s op infecties en zwangerschappen. Deze mythes worden – raar maar waar – in veel landen voor waarheid aangenomen.

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.