Neelie Kroes bezoekt Yes I Do-programma bij de Masai in Kenia

  • 4 september 2018

Neelie Kroes heeft een programma van de Yes I Do Alliantie in Kenia bezocht. In deze alliantie werken Plan International Nederland, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality en KIT Royal Tropical Institute samen om meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Afrika en Azië aan te pakken.

Foto door Joost Bastmeijer
Foto door Joost Bastmeijer

Alternatief ritueel

Neelie Kroes woonde in Suswa een bijzondere gebeurtenis bij: een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. Maar liefst 500 meisjes werden op feestelijke manier volwassen zónder pijnlijke en ongezonde besnijdenis. Het alternatieve ritueel heeft Amref Flying Doctors samen met de nomadische gemeenschappen in Kenia en Tanzania ontwikkeld, en wordt nu als onderdeel van het Yes I Do-programma ook in andere regio’s gebruikt. Alle belangrijke culturele aspecten van het drie daagse feestelijke ritueel zijn behouden, maar de meisjesbesnijdenis zelf is afgeschaft.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Meisjesbesnijdenis (FGM)

Massale schooluitval

1 op de 4 meisjes in Kenia trouwt voordat ze 18 jaar oud is. In een aantal delen van Kenia is er een sterke relatie tussen meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. De besnijdenis markeert daar de overgang van meisje naar vrouw, dus zodra de besnijdenis heeft plaatsgevonden komt hét moment waarop de meisjes – van zeven tot vijftien jaar – uitgehuwelijkt worden. Het op jonge leeftijd trouwen leidt tot massale schooluitval en tienerzwangerschappen.

Plan zet zich in voor meisjesonderwijs wereldwijd. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Neelie Kroes bij Masai in Kenia met Amref Flying Doctors - foto Joost Bastmeijer
Foto door Joost Bastmeijer

Over YIDA

In de Yes I Do-alliantie werkt Plan International Nederland samen met Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen en Rutgers om de genderongelijkheid, armoede en de rechteloosheid van meisjes aan te pakken, die ten grondslag liggen aan het voortbestaan van meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Het Yes I Do-programma, dat wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt uitgevoerd in Ethiopië, Kenia, Malawi, Zambia, Mozambique, Pakistan en Indonesië.

Lees hier meer over de Yes I Do Alliantie

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.