Met Joe Biden zijn vrouwen en meisjes weer baas in eigen buik

  • Roman Baatenburg de Jong, lobbyist bij Plan International Nederland
  • 29 januari 2021

Een heugelijk moment voor vrouwen en meisjes. President Joe Biden, die vorige week werd beëdigd voor het Huis van Afgevaardigden in Washington, maakte gisteren per direct een einde aan het beleid van Donald Trump dat toegang tot seksuele en reproductieve zorg en rechten wereldwijd beperkte. Dit beleid, dat ook bekend staat als Mexico City Policy¹ of de Global Gag Rule, heeft een enorm negatieve en vaak blijvende invloed gehad op levens van miljoenen meisjes en vrouwen over de hele wereld.

Aanzienlijke toename van abortussen

De schadelijke gevolgen van de Global Gag Rule zijn goed gedocumenteerd in dit rapport en laten onder meer zien hoe reproductieve zorg, zoals de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen en consultatie voor familieplanning, onder zware druk kwam te staan. Een ander rapport toont de aanzienlijke toename van abortussen – ongeveer 40 procent – onder vrouwen die werden getroffen door de gevolgen van het Amerikaanse beleid. Ze moesten lijden omdat ze van de een op de andere dag geen toegang meer hadden tot veilige abortus.

Een wereld van verschil

Plan International werkt in tal van landen aan betere toegang tot seksuele en reproductieve zorg en rechten (SRGR), wat van levensbelang is voor vrouwen en meisjes. Het is een basisvoorwaarde om zelf keuzes te kunnen maken die bepalend zijn voor de rest van hun leven. Dit maakt letterlijk en figuurlijk een wereld van verschil. Toegang tot SRGR helpt bovendien vrouwen en hun gezinnen uit de armoede te tillen. Het verhoogt de kans dat meisjes hun school afmaken, een vervolgopleiding doen, later (en vaak minder) kinderen krijgen, die op hun beurt meer kansen krijgen om een diploma te halen. Economische perspectieven van (jonge) vrouwen nemen zienderogen toe en daarmee de welvaart in het algemeen.

Nooit meer de Global Gage Rule

Onze ervaring leert kortom dat de beschikbaarheid van- en toegang tot voorbehoedsmiddelen en ook seksuele voorlichting een enorme positieve impact heeft op het leven van vrouwen en meisjes. We vinden het belangrijk dat de Global Gag Rule nooit meer zal gelden, voor altijd verdwijnt en steunen daarom het Amerikaanse initiatief om deze onzalige regelgeving voortaan bij wet te verbieden. Toekomstige Amerikaanse presidenten kunnen de Global Gag Rule zo nooit meer met een enkel besluit weer tevoorschijn toveren. En meisjes en vrouwen in Azië, Afrika en Latijns Amerika blijven baas over hun eigen lichaam en dus ook in eigen buik.

 

¹Genoemd naar de stad waar dit ooit bekend werd gemaakt.

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.