Zeg NEE tegen meisjesbesnijdenis in Mali! Teken de petitie (gesloten)

Mali heeft een van de hoogste percentages meisjesbesnijdenissen van de wereld; 89 procent van de meisjes wordt er besneden. Het gaat om 746 meisjes per dag. Meisjes die vaak niet ouder zijn dan vijf jaar.

Meisjesbesnijdenis is een afschuwelijk, pijnlijk en vaak onherstelbaar ritueel, waarbij delen van de vrouwelijke genitaliën worden weggesneden. Een besnijdenis verminkt een meisje voor de rest van haar leven en er zijn grote gezondheidsrisico’s. Soms leidt het zelfs tot de dood. De meisjes worden niet besneden vanuit medische noodzaak, maar omdat het volgens hun cultuur zo hoort.

Meisjesbesnijdenis is een ernstige schending van de seksuele rechten van meisjes en vrouwen. De Verenigde Naties spreken zelfs van marteling. Toch is er in Mali nog geen wet die deze gruwelijke traditie verbiedt. Dat moet nu veranderen!

video petitie meisjesbesnijdenis

Jouw stem is onmisbaar in de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Mali. Daarom roepen we iedereen in Nederland, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk op om de petitie te tekenen. Want met jouw handtekening help je het Malinese parlementslid Fomba Fatoumata Niambali, die zich al lange tijd actief inzet tegen meisjesbesnijdenis. Met deze petitie kan zij laten zien dat ze steun heeft van duizenden mensen. De regering ziet dan dat de wereld meekijkt!

Dagelijks worden er in Mali 746 meisjes besneden. Dat zijn 746 redenen om vandaag nog de petitie te tekenen!

Dit doet Plan tegen meisjesbesnijdenis

Met projecten in onder andere Mali, Egypte, Ethiopië, Sudan en Kenia strijdt Plan al jaren tegen meisjesbesnijdenis. Plan geeft voorlichting over de gezondheidsrisico’s en de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking.
Ook worden fabels en taboes de wereld uit geholpen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. Er wordt speciale aandacht gegeven aan grootmoeders, omdat zij vaak degenen zijn die besluiten om hun kleindochters volgens de traditie te laten besnijden. Plan werkt samen met besnijdsters, lokale chiefs, dorpsoudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen om blijvende gedragsverandering te stimuleren. Ten slotte lobbyt Plan bij nationale en regionale overheden en bij parlementariërs om meisjesbesnijdenis strafbaar te stellen.

kinderen meisjesbesnijdenis Mali

Een petitie is een krachtig middel

In 2016 hebben we met zijn allen meer dan 42.000 handtekeningen verzameld tegen kindhuwelijken in Malawi. Dat heeft bijgedragen aan een groot succes! In 2017 stemde de regering in met een wijziging in de grondwet, waardoor kinderen – meisjes en jongens – niet mogen trouwen voordat ze 18 jaar zijn.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.