“Mijn dochter is niet besneden” – Awa strijdt tegen genitale verminking in Burkina Faso

Awa (30) is in haar jeugd besneden. Gelukkig heeft ze de genitale verminking overleefd, maar ze heeft er ernstige medische gevolgen aan overgehouden. Met steun van Plan International is ze uiteindelijk geopereerd. Nu strijdt Awa tegen meisjesbesnijdenis en is ze vastberaden om haar dochter ertegen te beschermen.

“Mijn dochter is niet besneden” vertelt Awa (30) stellig. Ze is moeder van vier kinderen en woont met haar gezin in een afgelegen dorp in Burkina Faso. Meisjesbesnijdenis werd hier in 1996 verboden, maar op dit moment is alsnog 76 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar besneden (Unicef, 2021). Het is wereldwijd helaas nog steeds een veel voorkomend gebruik, met name in Afrika en Azië.

Awa met haar man en jongste kind
Awa (30) met haar jongste kind op schoot en haar echtgenoot.

De ingrijpende gevolgen van verminking

Meisjesbesnijdenis, ook wel vrouwelijke genitale verminking of FGM (female genital mutilation) genoemd, is een ernstige schending van mensenrechten. Het wordt meestal zonder toestemming en vaak tegen iemands wil uitgevoerd. Meisjes krijgen niet de keus om zelf te beslissen over hun lichaam en over hun seksuele gezondheid. De verminking gaat gepaard met ernstige gezondheidsrisico’s. Dat zijn bijvoorbeeld heftige bloedingen en pijn, en op de langere termijn onvruchtbaarheid, problemen met seks, complicaties bij een bevalling en psychische problemen door trauma. Het heeft dus levenslange gevolgen voor meisjes en jonge vrouwen.

Lees hier hoe Shadia tegen FGM strijdt in Sudan

Awa is zelf in haar jeugd besneden. Dat heeft ze overleefd, maar na de geboorte van haar derde kind werd ze ziek. “Ik ben al zes jaar niet gezond. Het is moeilijk om te zitten of te lopen. Daardoor kan ik niet werken. Ik ben naar de dokter in de buurt geweest, die me vertelde dat ik daar niet geholpen kon worden. Ik kan alleen behandeld worden in een ziekenhuis.” De zorgvoorzieningen in de gemeenschap van Awa zijn erg beperkt, waardoor ze de medische hulp die ze nodig had niet kon krijgen.

Awa lacht
Awa (30)

Awa laat haar dochter niet besnijden

Inmiddels heeft Plan International de behandeling van Awa betaald zodat ze een operatie kon ondergaan. “Ik ben erg blij met de zorgmedewerkers die me hebben geholpen om weer gezond te worden”, vertelt Awa. Haar ervaring heeft ervoor gezorgd dat ze vastberaden is om haar dochter tegen genitale verminking te beschermen. Ze zet zich in tegen meisjesbesnijdenis in haar gemeenschap. “Toen ik ziek was leed ik er erg onder. Ik wil bewustzijn creëren zodat kinderen niet meer besneden worden.”

Meer verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Awa met haar jongste kind op haar rug

Wat doet Plan International?

Plan International werkt samen met verschillende partners in de Mouhoun-regio in Burkina Faso om het bewustzijn over de gevaren van vrouwelijke genitale verminking te vergroten. We vergroten de kennis in plaatselijke gemeenschappen over alles wat bij seksualiteit komt kijken: bijvoorbeeld seksuele gezondheid, relaties en het wel of niet krijgen van kinderen. Dit doen we door middel van bewustwordingscampagnes, door gemeenschappen te benaderen en informatie te delen. Met deze kennis worden meisjes gesterkt in hun vermogen om zelf keuzes te maken over hun lichaam. Ook bevorderen we (de toegang tot) het gebruik van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten.

Het programma is opgezet met het doel om sociale verandering teweeg te brengen, zodat er brede steun ontstaat om de schadelijke praktijk van genitale verminking te stoppen. Tegelijkertijd versterken we gezondheids- en sociale diensten om de nazorg van meisjes en vrouwen die besneden zijn te ondersteunen.

Vrouwelijke genitale verminking moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan!
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een cadeau uit onze webshop draag je bij aan een betere toekomst voor een kind!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.