Meer leren over menstruatie in Uganda

  • Pip Pellens
  • 17 mei 2016

De afgelopen week was ik op reis met Plan naar Uganda om meer te leren over het menstrual hygiëne management-project. De opbrengst van een drietal speciaal ontwikkelde tassen, de Bag to School, die in juni worden gelanceerd, komt geheel ten goede aan dit project. Samen met Caro Emerald en Neelie Kroes zijn we ambassadeur van de Bag to School, omdat ik vind dat meisjes overal ter wereld dezelfde kansen moeten krijgen.

Leren door muziek en dans

pip pellens in uganda
Foto: Bill Tanaka

De eerste twee dagen waren we vooral aan het reizen en maakte ik kennis met de mensen van Plan Uganda. Iedereen is blij om ons te zien en wil dolgraag de projecten laten zien. Op de eerste dag in het veld bezochten we een school en werden we ontvangen met muziek, dans en toneelstukken die gingen over menstruatie en hygiëne. Dit is een hele gemakkelijke en toegankelijke manier om meisjes te leren over menstruatie en hun lichaam. Op school sprak ik met een aantal meisjes die trots vertelden over hun rol in de gezondheidsclub, waar ze lid van zijn. In de clubs leren de meisjes dat menstruatie bespreekbaar is, dat ze gewoon moeten kunnen zeggen wat ze voelen en vinden en vooral dat ze naar school moeten blijven gaan tijdens hun menstruatie. Jane van Plan Uganda, die in de gemeenschappen werkt, vertaalde mijn vragen en hielp met het aansnijden van deze gevoelige onderwerpen.

Maandverband voor alle meisjes

Ik sprak met een lerares die ook verkoopster is van het uitwasbaar maandverband. Ze vertelde dat ze setjes van dit maandverband altijd bij zich draagt, voor als een van de meisjes op school of vrouwen in de buurt het nodig heeft. Ook maakt ze haar eigen maandverband van katoenen stof, dat er overigens super kleurrijk en gezellig uitziet! Dit verkoopt ze voor een paar duizend Ugandese shilling: een goeie prijs waardoor het betaalbaar is voor armere meisjes en gezinnen.

Kennis overdragen aan de volgende generatie

Ik kwam erachter dat de meisjes inmiddels wel durven praten over menstruatie en dat het ook bij de jongens en leraren op school een steeds gewonere zaak wordt. Toch merkte ik dat de meisjes het er thuis niet altijd even makkelijk over kunnen praten. Toen ik vroeg of de meisjes er openlijk over zouden praten met hun éigen dochters, hadden ze nog niet echt een antwoord klaar. Het is dus onwijs belangrijk dat dit project ook op andere plekken in Uganda blijft doorgaan, zodat we ook de komende generaties aanpakken.

De directeur van de school, Peter, een ontiegelijk lieve, vriendelijke en gepassioneerde man legde bij ons bezoek uit dat het project al een tijdje loopt op zijn school. Hij vertelde dat hij zelf drie dochters thuis heeft en dat zijn eigen gedachten over menstruatie, sinds het project menstrual hygiene management, ook veranderd zijn. Kijk, en dan weet je dat je goed zit!

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.