Jongerenlobbyist Stecia (15) uit Uganda gaat in gesprek met hoogste baas van de VN

  • 23 oktober 2020

Stecia (15) uit Kampala, Uganda, voert vandaag als jongerenlobbyist een een-op-een gesprek met de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres. De hoogste baas van de VN heeft geregeld gesprekken met staatshoofden en andere hoge bewindslieden, maar hij neemt nu ook de tijd om te praten met een jongere.

“Ik ben blij dat ik de meisjes uit de slums van Kampala kan vertegenwoordigen. Niet veel meisjes van waar ik vandaan kom, krijgen de kans om hun stem te laten horen” zegt Stecia. Stecia gaat het met de VN-Secretaris-Generaal hebben over de impact van de corona-pandemie op de levens van meisjes in Uganda. Vanwege de pandemie vinden meer kindhuwelijken plaats, wat weer leidt tot meer tienerzwangerschappen. Ook is er een gebrek aan online onderwijs. Stecia: “Omdat veel huishoudens geen inkomen meer hebben door de lockdowns, kiezen ouders vaker voor een kindhuwelijk. Ook wordt meisjes geld geboden door mannen in ruil voor seks.”

Lees hier meer over de impact van corona op meisjes

Stecia’s droom

Stecia komt uit de sloppenwijken van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Daar woont ze samen met haar broer en haar moeder. In haar omgeving stoppen veel meisjes met school als gevolg van tienerzwangerschappen en armoede, terwijl jongens vaak nog wél naar school kunnen. Stecia droomt ervan om later een stichting op te richten die meisjes ondersteunt die te maken hebben gehad met gender gerelateerd geweld en tienerzwangerschappen.

Sterke visie

Afgelopen zomer sprak Stecia als één van de zes jongerenlobbyisten van de Girls Advocacy Alliance (GAA) op het High-level Political Forum (HLPF) van de VN. Elk jaar komen de VN-lidstaten daar bij elkaar om de voortgang van de Sustainable Development Goals (SDGs), de gezamenlijke doelen van de lidstaten voor duurzame ontwikkeling, te bespreken. Ook rapporteren elk jaar een aantal landen over hun eigen voortgang. Stecia maakte met haar sterke visie op het bestrijden van genderongelijkheid en gender gerelateerd geweld veel indruk op de VN-gegadigden.

‘’Ik vertel de meisjes uit mijn community bijvoorbeeld dat als ze geld aannemen in ruil voor seks, ze de kans lopen zwanger te raken en de geldproblemen dan alleen maar erger worden. Het is niet alleen belangrijk dat meisjes die zwanger zijn ondersteuning krijgen om weer naar school te gaan, maar ook dat de jongens die de meisjes zwanger hebben gemaakt zich bewust zijn van de gevolgen en hun verantwoordelijkheid nemen. De overheid kan hierbij helpen door voorlichting te geven.’’

Dit deden de jongerenlobbyisten bij de HLPF 2020

Girls Advocacy Alliance

Stecia wordt als youth activist ondersteund door de Girls Advocacy Alliance (GAA); een samenwerking van Plan International, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De alliantie pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. De GAA jongerenlobbyisten maken zich niet alleen hard voor meisjesrechten in hun gemeenschap maar spreken zich ook uit op internationale conferenties, zoals het HLPF van de VN waar ze sinds twee jaar met een jongerendelegatie aan deelnemen.

Maurice from GAA at HLPF 2019
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.