IPCC-rapport legt schaal van klimaatonrechtvaardigheid bloot

  • 1 maart 2022

Uit het nieuwe IPCC-rapport, dat gister gepresenteerd werd door het VN-klimaatpanel, blijkt dat klimaatverandering en toenemende weersextremen nog ernstigere gevolgen hebben dan tot nu toe werd gedacht. Jessica Cooke, klimaatadviseur bij Plan International, reageert op de bevindingen.

In reactie op het nieuwe IPCC-rapport over de klimaateffecten zegt Jessica Cooke, klimaatadviseur bij Plan International: “Het laat de zorgwekkende omvang zien van klimaatonrechtvaardigheid: degenen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis worden het meest getroffen door de gevolgen ervan.”

Het VN-klimaatpanel, voluit het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een intergouvernementele organisatie van de Verenigde Naties. Het gister gepubliceerde rapport is het tweede deel van een belangrijk rapport met waarschuwingen over het veranderende klimaat en de gevolgen daarvan. Aan het rapport werkten honderden wetenschappers mee. Het toont aan dat wereldwijd ruim 3,5 miljard mensen door de gevolgen van de klimaatcrisis geraakt kunnen worden.

Gevolgen voor meisjes en jonge vrouwen

Of het nu gaat om rampen zoals droogte en overstromingen of aanhoudende economische onrust, genderongelijkheid betekent dat meisjes en jonge vrouwen de gevolgen van de klimaatcrisis dragen. Meisjes in plattelandsgemeenschappen in Zambia en Zimbabwe hebben moeite om naar school te gaan vanwege veranderend weer. Ze worden thuis aan het werk gezet of moeten voedsel, water of werk zoeken. Dit maakt hen extreem kwetsbaar voor seksueel geweld, uitbuiting of misbruik.

Laatste redmiddel

De crisis leidt behalve tot schooluitval ook tot een toename van gedwongen huwelijken omdat families wanhopig naar oplossingen zoeken om te kunnen overleven. Zo trouwen in Somalië steeds meer meisjes op jonge leeftijd door aanhoudende droogte en honger. Ouders grijpen de bruidsschat aan als laatste redmiddel om hun gezin in leven te houden. Hun dochter uithuwelijken betekent een mond minder om te voeden. Het rapport wijst ook op de groeiende problemen op het gebied van geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren door de opwarming van de aarde.

Onomkeerbaar verlies

Jessica Cooke: “De aanpak om de situatie te veranderen gaat nog niet ver genoeg om te voorkomen dat meisjes en vrouwen onevenredig worden getroffen door klimaatverandering. Ook laten de bevindingen uit het rapport zien dat de opwarming van de aarde leidt tot een onomkeerbaar verlies en toenemende schade. Landen die de grootste gevolgen van klimaatverandering dragen, hebben dringend steun nodig. Dit betekent dat landen met de hoogste uitstoot de klimaatfinanciering moeten opvoeren en tegelijkertijd hun uitstoot drastisch moet verminderen. Er moet ook meer worden geïnvesteerd in onderwijs dat jongeren ondersteunt met kennis en vaardigheden om zich aan te passen aan de klimaateffecten en om hun welzijn te ondersteunen.”

Nu in actie komen

“Vooruitlopend op de United Nations Commission on the Status of Women (VN-commissie voor de status van vrouwen), die plaats zal vinden van 14 tot 25 maart 2022, roepen we wereldleiders op om de ambities op te schroeven en jongeren te betrekken bij beslissingen over klimaatbeleid. Zoals het IPCC-rapport laat zien moeten we nú in actie komen als we nog de kans willen hebben om te zorgen voor een duurzame toekomst voor kinderen. Zij hebben het minst bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar zij moeten met de gevolgen ervan leven”, concludeert Jessica Cooke.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.