Geld geeft vrouwen positieve kracht

  • 28 september 2017

Leven op een maaltijd per dag, bedelen bij de buren en geen geld om haar kinderen naar school te sturen. Joyce Mhlamga (45) werd hard getroffen door de droogte in Zimbabwe. Dankzij financiële hulp is er weer eten en schoolgeld voor het gezin.

Geld

De extreme droogte in Zimbabwe, die wordt veroorzaakt door natuurfenomeen El Niño, is een ramp voor de allerarmsten in het land. Door drie slechte oogstjaren en gebrek aan regen, sterft het vee en slinkt de voedselvoorraad.

Lenen bij de buren

Joyce woont met haar echtgenoot en vier kinderen van 26, 23, 19 en 11 jaar oud in het Kweke district.

Het gezin leefde op een maaltijd per dag en er was net genoeg geld om een van de twee jongste kinderen naar school te sturen. “Als het geld op was, stuurden we onze kinderen vaak naar de buren voor een lening of om iets te eten te vragen. Dit veroorzaakte zeer ongemakkelijke situaties.”

Joyce is een van de begunstigden van het El Niño-project van Plan en vier andere Nederlandse NGO’s. Ze wordt gesteund met contant geld, krijgt trainingen in hoe om te gaan met rampen en droogte, en voorlichting over voeding en hygiëne.

Verantwoording voor het gezinsgeld

Aan het geldhulpprogramma doen vooral vrouwen mee. Door ze de verantwoording te geven voor de financiële administratie van het gezinsinkomen, zijn er minder spanningen thuis. Volgens Joyce zetten de vrouwen deze kracht positief in: “Vrouwen zijn verantwoordelijk voor het huishouden, de zorg en voeding. Als zij geld krijgen, geven ze het daaraan uit. Het hele gezin heeft hier baat bij.”

Wat doet Plan?

Het El Niño-project, bood al hulp aan 11.750 droogteslachtoffers in Zimbabwe. Het wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en rust op vier pijlers: financiële hulp, schoolmaaltijden, vermogensopbouw en het opzetten van schooltuinen. Ook worden er bewustwordingscampagnes georganiseerd waardoor het aantal meldingen van seksueel misbruik is gedaald.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.